Передплата 2024 «Добра кухня»

В окупованому Криму екс-«беркутівець» побив українського активіста

  • 23.04.2017, 11:55
  • 909

Кримські правозахисники назвали ім’я «беркутівця», який ще у вересні минулого року в окупованому Росією Севастополі побив українця Ігоря Мовенка за розміщену на рамі його велосипеда українську символіку.

Ним виявився колишній співробітник підрозділу особливого призначення МВС України «Беркут» Володимир Суходольський, який в 2014 році порушив присягу і служить в російській поліції, повідомила Кримська правозахисна група.

За інформацією сайту «Управління МВС Росії по місту Севастополю» Суходольський є чинним співробітником російського спецпідрозділу ОМОН «Беркут», займається бойовими видами спорту.

«Він — кандидат в майстри спорту з рукопашного бою і армійського рукопашного бою, володар 3-го дана (чорного пояса) з контактного карате, веде бойову підготовку своїх товаришів по« Беркуту», — зазначено в інформації на сайті окупаційного відомства.

Ще в 2009 році Володимир Суходольський був членом Федерації бойового самбо України та брав участь в показових боях бойового самбо «Спецназ».

«Якщо людина, яка володіє такими техніками, робить напад, то в кримінальному праві це прирівнюється до нападу із застосуванням зброї», — наголошується у повідомленні правозахисників.

Раніше Кримська правозахисна група повідомляла, що 7 вересня 2016 року в Севастополі співробітник поліції побив Ігоря Мовенка за розміщену на рамі його велосипеда українську символіку і наклейку батальйону «Азов».

На місце події прибули поліція і швидка допомога, яка забрала Мовенка в лікарню. Лікарі діагностували у кримчанина відкриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, перелом основи черепа, перелом щелепи, закритий перелом кісток носа, контузію очного яблука та інші травми.

Кримчанин намагався змусити співробітників поліції порушити справу за фактом його побиття. Він писав офіційні листи в «Слідчий комітет», «прокуратуру» та «поліцію» Севастополя. Однак справу так і не порушили. Замість цього потерпілого Мовенка оштрафували на 2000 рублів «за поширення нацистської символіки».

Однак переслідування українця в Севастополі на цьому не закінчилося. 16 грудня 2016 року в Севастополі співробітники ФСБ приїхали на роботу до Ігоря Мовенко і забрали його, а робочий комп’ютер вилучили. Співробітники ФСБ його побили, погрожували помістити в СІЗО, якщо він не зізнається в екстремізмі. Під час обшуку квартири і робочого місця у Мовенка вилучили оргтехніку та мобільний телефон.

У квітні 2017 року Мовенкові пред’явили звинувачення за статтею про публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності кримінального кодексу Росії і взяли підписку про невиїзд. За цією статтею йому загрожує до 5 років позбавлення волі. Кримінальну справу стосовно Ігоря Мовенка порушили за коментар, який він написав у групі «Крим-Україна» в соціальній мережі ВКонтакте. Коментар був написаний влітку 2016 року і висловлював проукраїнську позицію кримчанина.

Схожі новини