Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лідерка популістів Німеччини зробила тактичний крок, щоб спробувати піти шляхом Меркель

  • 20.04.2017, 16:21
  • 740

"Як і Меркель до того, як стати канцлером, Петрі пішла на такий крок з тактичних міркувань. Хто програв сьогодні, завтра може стати переможцем", пише журналіст.

Співголова євроскептичної "Альтернативи для Німеччини" (АдН) Фрауке Петрі відмовилась очолювати список своєї партії до виборів до Бундестагу, які відбудуться у вересні. Цю заяву вона зробила у відео-зверненні в середу. Таким чином вона буде боротися за крісло канцлера.

Журналіст Deutsche Welle у колонці на цю тему звертає увагу на те, що цей тактичний відступ на цьогорічних виборах нагадує подібний крок Ангели Меркель у 2002 році. Вона тоді дозволила стати кандидатом на посаду федерального канцлера Німеччини від блоку ХДС/ХСС Едмунду Штойберу, який в результаті програв вибори.

"Як і Меркель до того, як стати канцлером, Петрі пішла на такий крок з тактичних міркувань. Хто програв сьогодні, завтра може стати переможцем. Штойбер програв вибори у 2002 році, в той час як Меркель виграла наступні в 2005 році", - зазначає автор.

На його думку, Петрі може розраховувати на те, що повернеться у більш вигідний для себе момент, адже усвідомлює, що зараз не отримає достатньої підтримки у своїй же партії. А ще таким чином показує, що ставить інтереси партії на перший план, а власні амбіції відсуває на другий.

Утім, останнім часом серед лідерів АдН точиться внутрішня війна. Вони не можуть погодитися з приводу того, чи варто йти на компроміс і пом’якшувати власну позицію, аби отримати більше голосів і представництва у владі, а чи залишатися у «фундаментальній» опозиції.

Рішення стосовно майбутньої стратегії партії буде прийнято на її наступному з’їзді. В будь-якому разі, очікується, що після виборів АдН буде представлена у Бундестазі, але опиниться у повній опозиції.

Джерело: УТ

Схожі новини