Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Голова місії МВФ в Україні закликав негайно почати пенсійну реформу

  • 18.04.2017, 15:43
  • 952

Пенсійна система України не відповідає викликам сучасності і потребує термінового реформування.

Про це у статті для «Економічної правди» написав голова місії МВФ в Україні Рон ван Роден.

За його словами невисокий пенсійний вік у поєднанні з можливостями дострокового виходу на пенсію, які доступні для багатьох громадян, є однією з характерних рис цієї системи. «Українці виходять на пенсію в середньому набагато раніше, ніж працівники в інших країнах регіону: середній вік виходу на пенсію для чоловіків становить близько 58,5 років, а для жінок — трохи менше 56 років. Для порівняння: середні показники по ЄС становлять 63,6 років для чоловіків і 62,6 років для жінок», - заявив голова місії МВФ по Україні.

Представник МВФ порахував, що в Україн налічується більш, ніж 12 мільйонів пенсіонерів, що становить близько 30% населення. Голова місії відзначив, що Україна повинна знайти спосіб зменшити приплив нових пенсіонерів і наростити надходження до Пенсійного фонду. «Досягти цього можна у різний спосіб: починаючи з подальшого обмеження можливості дострокового виходу на пенсію і до збільшення ефективного пенсійного віку», - вважає ван Роден.

На додаток до цих змін, на його думку, важливо посилити адміністрування доходів з метою скорочення кількості підприємств, які зовсім не платять, або платять дуже мало внесків за власних найманих працівників. «Крім того, необхідне істотне ужорсточення спрощеного режиму оподаткування для малих підприємств, який створює великі можливості для ухиляння від сплати ЄСВ та податків», - заявив ван Роден і резюмував, що обговорення реформування пенсійної системи в Україні відкладалося занадто довго.

Схожі новини