Передплата 2024 «Добра кухня»

Боротьба за будинок композитора Ярославенка триває

  • 11.04.2017, 12:00
  • 1 227

Не вщухають пристрасті довкола зруйнованого дев’ять років тому історичного будинку, де жив український композитор, автор патріотичного “Маршу соколів” Ярослав Ярославенко.

Представники громадських організацій (Громадський форум Львова, Міжнародна рада з охорони пам’яток та історичних місць ICOMOS, Українське товариство охорони пам’яток історії та культури), небайдужі активісти обурені так званою мировою угодою між міською владою Львова і забудовником Ростиславом Мельником, який у 2008 році зруйнував цю пам’ятку історії.

Виконавчий комітет Львівської міськ­ради погодив інвестору (політику, підприємцю, керівнику будівельної корпорації Ростиславу Мельнику) містобудівні умови на спорудження чотириповерхової будівлі, де постане музична студія. Її зведуть на місці зруйнованої вілли композитора Ярославенка. «Ми не один рік обстоювали у судах те, щоб винуватець знищення пам’ятки історії був покараний, - розповідає доцент кафедри архітектурного проектування НУ “Львівська політехніка”, представник ГФЛ Юрій Рочняк. - Будинок, в якому жив український композитор, мав охоронний №1297, був розташований у буферній зоні об’єкта світової спадщини «Ансамбль історичного центру Львова». Відповідно до рішення Сихівського районного суду та після підтвердження цього вердикту Апеляційним судом Львівської області, будинок мав бути відбудований повністю за кошти громадянина Мельника за проектом інституту «Укрзахідпроектреставрація». Цього не сталося. Натомість такі дії влади (рішення виконкому. - Авт.) свідчать про протилежне — стирайте з лиця землі історичну спадщину і нічого вам за це не буде».

Коментарі для “ВЗ”

Юліан ЧАПЛІНСЬКИЙ, начальник міського управління архітектури та урбаністики, в. о. начальника управління регулювання забудови, головний архітектор міста

Ця історія тягнеться довго. Як мені пояснили юристи міськради, виконати рішення суду нереально. По-перше, це не є пам’ятка архітектури, щодо неї нема архівних даних, автора-архітектора. Питання - що відновлювати? По-друге, якщо суд зобов’язав відновити, то цьому нічого не заважає. Містобудівні умови видані, будівництво чотириповерхового будинку з музичною студією не забороняє і повністю відновити будинок Ярославенка. Якщо архітектор зможе “посадити” туди і будинок, і житловий дім, то це можна зробити.

Софія ШУТЯК, юрист ГО «Екологія-Право-Людина»

Слід звернути увагу на те, що суд вже вирішив суперечку по суті, отже, мирова угода не може запроваджувати нових способів врегулювання спору. Можна говорити лише про спосіб виконання рішення суду. Таким чином йдеться про незаконні дії ЛМР, яка всупереч рішенню суду намагається вирішити спір на свій манер. Адже суд зобов’язав відбудувати будинок як і було, а мирова угода говорить про забудову новим будинком.