Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Європарламент закликав владу звільнити затриманих на мітингах в Росії та Білорусі

  • 06.04.2017, 15:39
  • 732

Євродепутати закликали європейські інститути знову посилити увагу до політичної ситуації в країнах.

Депутати Європейського парламенту у четвер, 6 квітня, ухвалили дві резолюції із закликом до влади Росії і Білорусі негайно звільнити затриманих на мітингах активістів. Про це повідомляється на сайті Європарламенту, — повідомляє Український тиждень.

Зокрема, 494 депутати (проти 39, 91 утримався) проголосували за резолюцію, яка закликає звільнити російського опозиційного політика Алєксєя Навального і всіх активістів, затриманих на акціях 26 березня і 2 квітня. У резолюції зазначено, що 26 березня в акціях в 80 містах Росії взяли участь від 33 тисяч до 93 тисяч осіб, затримано було понад 2 тисячі людей. Самі протести названі наймасовішими з часу протестів 2011-2012 років.

Російська влада несе відповідальність за безпеку затриманих, нагадують євродепутати в резолюції. У тексті резолюції підкреслено, що вироки затриманим є політично мотивованими. Європейський парламент закликає припинити практику утисків журналістів і активістів в Росії. Затримання Навального демонструє, що російська влада використовує закон про мітинги для того, щоб в прискореному режимі відправляти протестуючих в тюрми, стверджують автори резолюції. Вони також засуджують постійні спроби російської влади змусити Навального замовкнути і висловлюють підтримку зусиллям його організації в боротьбі з корупцією.

Другою резолюцією євродепутати засудили розгін мирних демонстрантів і репресії напередодні демонстрацій 25 березня 2017 року та закликали білоруську владу негайно звільнити затриманих, а європейські інститути - знову посилити увагу до політичної ситуації в країні. Європарламент закликав владу Білорусі провести ретельне і неупереджене розслідування всіх повідомлень про порушення прав протестуючих. Європарламент попередив, що ЄС може застосувати нові обмежувальні заходи відносно високопоставлених посадових осіб Білорусі.

Схожі новини