Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівські перевізники: «Якщо вдається домовитись про дві-три фури сміття ― це вже свято»

  • 04.04.2017, 09:24
  • 878

Сміттєвий антирекорд: у Львові понад 40 відсотків майданчиків зі сміттям перевантажені. Перевізники фізично не мають куди вивозити відходи, адже щодня отримують відмови від полігонів.

В який двір не зайди ― всюди гори сміття. Подекуди серед відходів годі розгледіти самі контейнери, — повідомляє Zaxid.net.

«А як буде спека, то що буде далі?!», ― обурюється пан Михайло, під вікнами якого смітники теж переповнені.

Якщо непотріб і вивозять, то роботи не видно. Львів'яни, які продукують сміття, випереджають перевізників на три дні вперед. В одному з дворів на Клепарівській нестерпний запах, люди ледь втрамбовують відходи, аби звільнити хоча б вузький проїзд.

«Ні кватирки не відкриєш, ні дітей не двір не випустиш», ― каже пан Володимир, який мешкає в дворі.

У Львові понад півтисячі таких майданчиків. Це вже своєрідний рекорд. І, схоже, проблему не так легко розв'язати.

«Як на мене вона критична, навіть якщо перенакопичення є 10-15 %. Наразі ми маємо 43%. Це абсолютний рекорд», ― констатує директор міського департаменту житлового господарства Сергій Бабак.

Перевізники ж кажуть: сміття немає куди вивезти. Полігони, з якими мали довготривалі договори, відмовляються приймати машини зі Львова. У КП «Львівспецкомунтранс» кажуть: вивозять зараз близько 30% від того, що потрібно. Переговори із полігонами ведуть мало не щодня.

«Домовилися, відправили фуру, дві, три. Наступного дня ще щось відправили. На третій день кажуть, що ми не хочемо з вами вже співпрацювати», ― розповідає директор ЛКП Тарас Стефанишин.

У ТОВ «Грінера Україна» кажуть, що свої контейнери почистили. Вивезли відходи на майданчик для перевантаження. Однак він вже теж тріщить по швах. Полігони ж приймають сміття неохоче.

«Ті, що приймали, вони зменшили обсяг, ― пояснює директор Олексій Карнаушенко. ― Якщо ми возили в інший регіон, то фури з львівськими номерами не приймають, просто не приймають».

Міські посадовці звертаються до великих міст з проханням укласти довготривалі договори терміном на рік-півтора. Маленьким полігонам Львівської області не під силу таке навантаження.

«Наразі Львівська область просто не здатна опрацювати всі ті накопичення, які має місто Львів, тому що 600 тонн в день треба десь утилізувати», ― каже Сергій Бабак.

Міська рада звернулась до обласної комісії з надзвичайних ситуацій, аби та відкрила полігони для вивезення сміття. Цього року область двічі знімала сміттєву блокаду, але обидва рази ― на короткий час.

Схожі новини