Передплата 2024 «Добра кухня»

Литва лобіює дві ініціативи на підтримку України

  • 03.04.2017, 19:49
  • 1 368

Литовські політики та експерти підготували у березні два документи, в яких розглядається допомога для України як на двосторонньому, так і на міжнародному рівнях. 

Вони розраховують на широку міжнародну підтримку своєї ініціативи і з цією метою об'їжджають європейські та світові столиці, сказав в коментарі власному кореспондентові Укрінформу під час візиту до Варшави ініціатор цих документів, екс-прем’єр-міністр Литви, лідер опозиційної партії “Союз Вітчизни — Литовські християнські демократи" Андрюс Кубілюс.

“Перший документ (“План Литви для України на 2017-2020 роки” — ред.) визначає наші ініціативи на двосторонньому рівні, тобто як Литва може допомогти Україні, починаючи від обміну студентів, навчання, військової допомоги і закінчуючи експертною допомогою, особливо у сфері інтеграції України з ЄС”,- заявив Кубілюс.

Другий документ, за його словами, є ініціативою трьох осіб — його, іншого екс-прем’єра Литви Гедимінаса Кіркіласа та колишнього глави МЗС країни Пятраса Вайтєкунаса.

“Ця ініціатива - “Новий європейських план для України”. У ньому ми зазначаємо, що Україні потрібна допомога західних країн, яку ми називаємо “план Маршала” для України”,- зазначив литовський політик.

Він пояснив, що у світлі неспроможності Євросоюзу запропонувати Україні членство у Спільноті, “потрібен інший інструмент, який підтримав би мотивацію на реформи і прив'язував би Україну до Заходу”.

Кубілюс додав, що елементи цього плану і потребу його спільної популяризації за кордоном включено до кінцевого документу Міжпарламентської асамблеї України, Польщі та Литви, засідання якої відбулося на минулому тижні у Варшаві.

Екс-прем'єр Литви повідомив, що для популяризації цієї ініціативи він упродовж найближчого часу здійснить візити до Вашингтона, Стокгольма та інших столиць.

“Дуже важливо створити міжнародну коаліцію. Якщо ми не можемо пробити членство в ЄС, тоді треба пробивати “план Маршала”,- підкреслив екс-прем'єр Литви.

Він додав, що на Заході вже декларують своє зацікавлення документом, а на створення широкої коаліції потрібно ще декілька місяців.

“Для того, щоб з'явилася критична маса підтримки потрібно десь півроку і тоді вже можна буде конкретно на папері прописувати деталі цієї ініціативи”,- резюмував Кубілюс.

Джерело: Укрінформ

Схожі новини