Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Членовоз” продали” за півмільйона гривень

  • 31.03.2017, 15:21
  • 2 050

Львівська обласна рада з аукціону продала раритетний радянський автомобіль “Чайка”

“Членовоз” продали” за півмільйона гривень
“Членовоз” продали” за півмільйона гривень

На Західно-Українській регіональній агропромисловій біржі сьогодні відбулися торги із продажу майна Комунального підприємства Львівської обласної ради «Підприємство автотранспортного обслуговування». Пішов з молотка раритетний лот - автомобіль ГАЗ-14 «Чайка». Стартова ціна була — 435 тисяч 990 тисяч гривень з ПДВ. Крок аукціону — 20% від стартової ціни, тобто 87 тисяч 198 грн. На торги зареєструвалося лише двоє покупців. Змагання тривало недовго — через великий крок аукціону. В результаті щасливим власником автомобіля став президент Авто-фан-клубу “ЗАЗ-Козак” Володимир Кулинич. Він придбав автомобіль за 523 тисячі 188 гривень.

Володимир Кулинич розповів “ВЗ”, що реставруватиме автомобіль, оскільки він довго не був на ходу і багато деталей там доведеться міняти. Оскільки таких деталей вже не випускають, їх треба буде виготовляти індивідуально. Це займе багато часу і коштів. Але для колекціонера це не стане перепоною. Відреставрований автомобіль буде брати участь у виставках і автопробігах.

У радянські часи “Чайку” ГАЗ-14 називали “членовозом”, або ж “радянським мерседесом”, оскільки тільки цими машинами їздили члени політбюро ЦК КПРС. Львівська “Чайка”, розповідали старі водії, стояла у колишньому гаражі обкому партії, але перші особи компартійної верхівки нею не користувалися. Це була лише гостьова машина, яка обслуговувала урядові й закордонні делегації. Певний час «Чайка» користувалася попитом в артистів - їздили нею, коли були у Львові на гастролях, Таїсія Повалій, Ірина Білик та інші. Потім від цієї машини відмовилися. Обслуговувала вона і весілля, але потім “морально застаріла”. Як розповів “ВЗ” керуючий справами Львівської обласної ради Валентин Харлов, у гаражі Львівської обласної ради “Чайка” простояла останні вісім років. Це вперше, коли машину вирішили продати відкрито і прозоро, на аукціоні. Раніше, за попередньої влади, такі питання вирішувалися підкилимно. Виручені від продажу кошти підуть на ремонт автопарку Львівської обласної ради.

Довідка «ВЗ»

ГАЗ-14 «Чайка» — радянське представницьке легкове авто, виробник - Горьківський автомобільний завод (ГАЗ), Росія. Машину збирали вручну з 1977 по 1988 рік. Усього за цей час виготовили 1 120 авто усіх модифікацій. У 1988 році у межах так званої «боротьби з привілеями», автомобіль знято з виробництва за особистою вказівкою першого президента СРСР Михайла Горбачова. Причому одночасно знищили все технологічне оснащення, робочу документацію, збиральні лінії, кузовні штампи тощо. Остання «Чайка», яка знаходилася на стапелі, і була недозібрана, також була знищена. Пізніше на ГАЗі хотіли відновити збирання цієї моделі, але не змогли.

Схожі новини