Передплата 2024 «Добрий господар»

В США викрито російського шпигуна, який розгортав свою діяльність під час виборів Трампа

  • 30.03.2017, 15:53
  • 1 375

Колишній глава економічної групи посольства Росії у США Михайло Калугін був російським шпигуном, який сприяв кампанії Кремля щодо втручання у вибори президента Сполучених Штатів 2016 року. Про це йдеться у розслідуванні американського кореспондента BBC Пола Вуда.

Він зазначає, що до недавнього часу не було жодного доказу того, що кампанія Дональда Трампа співпрацювала з Росією заради того, щоб "вкрасти перемогу на виборах".

"Однак на минулому тижні директор ФСБ Джеймс Комі сказав у Конгресі, що саме це і розслідують його агенти", - пише він.

Вуд наголошує, що прихильники Трампа мають право запитати, чому з повноваженнями ФБР викликати свідків до суду і погрожувати звинуваченнями у перешкоджанні правосуддю, нічого не було розслідувано.

"Можливо, годі шукати. Але деякі колишні високопоставлені чиновники кажуть, що це сталося через помилки у розслідуванні", - зазначив журналіст.

Не обійшлося без України: компанії Трампа звинуватили в зв'язках із злочинцями

"Дорожню карту" розслідування розробив колишній агент секретної розвідувальної служби Великобританії MI6 Крістофер Стіл. У травні 2016 року він написав серію звітів для політичних опонентів Дональда Трампа про Трампа та Росію.

При цьому, констатував Вуд, досьє Стіла містить низку досить спірних тверджень.

"Провідний російський дипломат Михайло Кулагін був негайно вивезений із Вашингтона, тому що Москва боялася, що його активну участь у президентських виборах у США буде розкрито місцевими засобами масової інформації", - писав агент британської розвідки.

Журналіст BBC наголошує, що серед працівників американського посольства в США не було дипломата з прізвищем Кулагін, був Калугін.

На інформацію Стіла різко відреагували у Трампа.

"Якщо 007 хоче, щоб його сприймали всерйоз, він повинен навчитися писати", - заявив соратник нинішнього президента США Роджер Стоун.

При цьому, в міністерстві закордонних справ РФ підтвердили, що в російському посольстві в США працював дипломат Михайло Калугін, який був главою економічної групи диппредставництва.

Він перебував у США з 2010 року і повернувся у Росію у серпні 2016 року.

Вуд зазначає, що пізніше Калугін сам відправляв журналістам скарги на "потік брехні та підроблені новини про моє обличчя".

"Якщо хтось виглядає безневинним економістом, а не жорсткою, зарозумілою людиною КДБ, то це Калугін із блідим обличчям. Але джерела, які я знаю і яким довіряю, повідомили, що уряд США визначив Калугіна як шпигуна, поки він працював у посольстві. Неясно, чи були у цьому впевнені американські спецслужби, коли вони отримали звіт Стіла про "дипломата" в травні 2016 року. Але це рішення вони прийняли, використовуючи свої власні методи, поза досьє", - наголосив журналіст.

Співробітник розвідувального агентства США, який пішов у відставку, сказав Вуду, що Калугін перебував під наглядом, перш ніж покинути США. Крім того, співробітники Державного департаменту, які займалися Росією, не зустрічалися із Калугіним.

"Ніхто не зустрічався з ним. Це класика, просто класика російської розвідки", - сказав кореспонденту BBC колишній представник влади США.

Джерело: Обозреватель

Схожі новини