Передплата 2024 ВЗ

Активісти закликали уряд змінити керівництво НАЗК

  • 29.03.2017, 18:31
  • 1 038

Низка громадських організацій наполягають, що керівники Агентства неякісно виконують свою роботу.

Антикорупційні організації закликали Кабінет Міністрів України розглянути питання зміни керівництва Національного агентства з питань запобігання корупції. Про це йдеться в спільній заяві Трансперенсі Інтернешенл Україна, АвтоМайдану, Центру протидії корупції, Антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ та ГО "ТОМ 14", передає УТ.

"Закликаємо Уряд невідкладно внести на розгляд до Верховної Ради України пропозиції щодо змін до Закону України «Про запобігання корупції», якими передбачити встановлення одноосібного керівництва НАЗК, зміну конкурсної процедури обрання керівника НАЗК та максимально швидкий запуск конкурсу з обрання нового керівника агентства", - ідеться в заяві.

Активісти мотивували свою заяву тим, що "за рік роботи керівництво органу свідомо саботувало роботу реєстру декларацій державних службовців та блокувало основні функцій, покладені на новостворений орган", крім того, Державний реєстр декларацій за кілька днів до закінчення строку декларування не працює.

Крім того, представники громадських організацій наголошують, що до реєстру не були подані декларації працівників Служби безпеки України, не був розслідуваний факт фальсифікації електронного ключа для імітації зламу реєстру, не була проведена перевірка декларацій чиновників першої хвилі декларування.

"Одночасно із цим, очевидним є використання НАЗК для вибіркового переслідування окремих декларантів та навіть активістів. Так, із усіх топ-посадовців НАЗК ініціювало притягнення до відповідальності за пов’язані з корупцією порушення тільки народного депутата Сергія Лещенка (за викладання лекцій в «Києво-Могилянській академії») та колишню очільницю Одеської митниці Юлію Марушевську (за отримання премії у сумі 500 грн). При такій незадовільній роботі органу, керівництво майже щомісяця сплачує собі премії у розмірі кількох заробітних плат, в результаті чого заробітна плата членів НАЗК складає від 80 000 до 330 000 грн", - ідеться в заяві.

Також активісти наголошують, що пропорційну відповідальність за зрив процесу електронного декларування несе ДП УСС, які адмініструють та підтримують діяльність сайту Єдиного реєстру електронних декларацій.

Схожі новини