Передплата 2024 ВЗ

У Львові цьогоріч відремонтують 106 аварійних балконів

  • 29.03.2017, 09:43
  • 887

У Львові порахували аварійні балкони, які загрожують обвалами. Таких є понад 250. І левова частка – у центральній частині міста. Там, де конструкції особливо крихкі, встановили спеціальні сітки. І вже визначилися із тим, що саме будуть ремонтувати.

Пан Зіновій готовий за власні гроші ремонтувати балкон... сусідів. Ті свою квартиру здають в оренду і станом конструкції не цікавляться.

«Він протікав, досить сильно затікав. Потім був мороз, а тоді — розмерзалося і брила один період впала на балкон. То благо, що не полетіла вниз. Побила нам вазонки, побила наш балкон», — говорить мешканець вул. Пекарської Зіновій Купич.

І хоч цей балкон не найаварійніший у Личаківському районі, його цього року відремонтують, аби підтримати ініціативних мешканців. Зазвичай, якщо йдеться про центр міста, львів'яни не хочуть доплачувати навіть за ремонт власних балконів. Хоча їхня частка би мала становити 30%, а 70% дофінасовує райадмністрація.

«Вони кажуть, що це є виступаючі конструктивні елементи і що відповідальність за них покладається на ЛКП на органи місцевого самоврядування, а не на них самих. Хоча балкон — приватна власність і він входить у загальну площу квартири», — пояснює начальник відділу житлового господарства Личаківського району Ірина Джурик.

І навіть комерційні структури від ремонту балконів відхрещуються. Такою є ситуація на вул. Івана Франка, 3. Приміщення належить банку, але той звернувся в ЛКП, аби відремонтували приватний аварійний балкон.

«Були проведені роботи по захисту балконів від відпадання штукатурки захисною сіткою для унеможливлення травмування пішоходів. Вона затримає штукатурку, ну, звичайно, невеликі кусуки штукатурки, але ті, що великі, ми в основному їх зняли і оббили», — пояснив директор ЛКП № 503 Михайло Рудик.

Обгороджені конструкції можна побачити на багатьох будинках у центральній частині міста. І не тільки тут. У Львові нарахували 264 аварійні балкони. Відремонтувати цьогоріч мають 106. За приватні балкони беруться лише за умови співфінансування власників. А от загальні — ремонтують самі. Такі роботи тривають на вул. Городоцькій, 175. Ремонтувати вже не було що, тому конструкції повністю замінюють.

«Він був у аварійному стані. Ми як почали оббивати, то все почало великими шматками відпадати. І метал взагалі прогнив», — розповів зварювальник, який працює на цьому об'єкті, Ігор Колич.

Найважче з аварійними балконами у пам'ятках архітектури. Часто від мешканців навіть не чекають фінансової участі, а потребують лише згоди на реставрацію.

«В нас є такі випадки, що, наприклад, на об’єкті є чотири балкони — всі в поганому стані. Троє дають згоду, а один не дає і ми тоді стоїмо на роздоріжжі, чи ставити риштування на весь будинок і три робити, а один не робити. Виходить якось дивно, але на жаль, такі випадки є», — каже начальниця управління охорони історичного середовища міста Лілія Онищенко.

Цього року у пам’ятках відреставрують близько півсотні балконів. Ще два десятки допоможе відновити Міжнародне товариство GIZ.

Джерело: zaxid.net

Схожі новини