Передплата 2024 «Добрий господар»

«Кіт не буде експонатом, він буде душею колективу»

  • 23.03.2017, 18:54
  • 1 550

Журналістка «ВЗ» познайомилась з новопризначеним «співробітником» музею Франка.

«Кіт не буде експонатом, він буде душею колективу»
«Кіт не буде експонатом, він буде душею колективу»

Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка оголосив конкурс на посаду музейного кота. Три дні пошуків, десятки претендентів з усієї України — і музей має нового співробітника. Переможцем став 6-місячний рудий котик на ім’я Арчі з ветеринарної клініки. «ВЗ» завітав до кабінету нового працівника.

Йти у гості з порожніми руками не годиться. Тому перед зустріччю з Мурликою (як у «Лисі Микиті» Івана Франка) заходжу в один із зоомагазинів. Придбавши кілька дрібничок для облаштування побуту рудого, вирушаю до музею.

Мене зустрічає директор музею Богдан Тихолоз (на фото з кореспондентом «ВЗ» та новим «працівником»). Каже, ко­ли вперше брав Мурлику на руки, хвилювався так, ніби тримав власну новонароджену дитину: «Довго чекали на цього котика, так само, як і він на нас. Зробимо все можливе, щоб почувався комфортно. Він у нас буде на повному забезпеченні», — запевняє пан Тихолоз. Привезла Мурлику волонтер Оксана Харишин. У котика складна доля. «Народився він у підвалі, — розповідає пані Оксана. — Був майже диким. Прилаштувала його в одну родину. Але пізніше з’ясувалося, що в дитини — алергія на котячу шерсть. Родина віддала на перебування у ветеринарну клініку. Буду час від часу навідувати кота».

Спускаємося у підвал музею, там у невеличкому кабінеті і оселився рудий кіт.

Котик, за словами працівників музею, сам вмостився на полиці поруч із томами Франкових творів та портретом письменника. Тварина трохи перелякана від надмірної уваги відвідувачів. Беру Мурлику на руки. Тулиться до мого плеча та чіпляється кігтиками за одяг. Худенький, але працівники обіцяють його відгодувати.

Питаю у директора музею про посадові обов’язки нового «працівника». «У багатьох музеях «у штаті» є музейні коти. Вони мають пильнувати, щоб не було мишей. На щастя, у Франковому музеї їх немає, тому головний обов’язок Мурлики приваблювати відвідувачів. Створюватиме атмосферу. Кожен відвідувач зможе його погладити чи сфотографуватися. Кіт не буде експонатом, він буде душею колективу. Мурлика буде жити в будинку, де працюють наукові співробітники, та допомагатиме проводити екскурсії», — пояснює Богдан Тихолоз.

Та найголовніша причина появи котика у музеї — Іван Франко. Він дуже любив тварин. У його домі був саме рудий кіт. Вилазив на плечі, коли Іван Якович писав свої твори.

Схожі новини