Передплата 2024 «Добрий господар»

Associated Press: "Росія платила Манафорту мільярди за просування інтересів Путіна"

  • 22.03.2017, 17:20
  • 909

Колишній очільник виборчого штабу президента США Дональда Трампа Пол Манафорт таємно працював на російського мільярдера Олега Дерипаску і просував інтереси президента РФ Володимира Путіна.

Про це йдеться у матеріалі видання Associated Press, що посилається на власні джерела.

Зазначається, що ще у червні 2005 року Манафорт запропонував секретний план, який би діяв в інтересах Кремля. Зокрема, план передбачав його вплив на політичні і бізнес відносини, а також на висвітлення новин у США, Європі та у країнах колишнього СРСР.

В результаті політтехнолог передав цей план російському алюмінієвому мільярдеру Олегу Дерипаску, який є наближеним до президента Росії. Після цього Манафорт уклав з мільярдером контракт на $10 мільйонів щорічно, починаючи з 2006 року, при цьому їхня співпраця тривала до 2009 року. Ці факти видання підтверджує свідченями людей, яким було відомо про платежі Манафорта, а також записами його ділових операцій.

Дерипаска надав Манафорту близько $19 мільйонів для інвестицій в українську телекомпанію "Чорноморське кабельне телебачення" (Black Sea Cable). Попри це, політтехнолог так і не відзвітував мільярдеру про використання цих грошей після того, як їх отримав.

У "AP" зауважують, що отримали ділові записи, які підтверджують, що Путін та Манафорт співпрацювали в регіоні більш тісно, ніж передбачалося. Зокрема, відповідно до документів, екс-очільник виборчої кампанії Трампа хотів відкрити офіс у Москві. Понад те, з'ясувалося, що саме Дерипаска керував деякими проектами Манафорта в Україні. Втім пізніше чоловіки посварилися, а три роки тому вони судилися в арбітражному суді Кайманових островів.

Манафорт підтвердив виданню, що працював на мільярдера, але це були суто бізнесові відносини. Він зауважив, що не просував політичні інтереси Росії.

Схожі новини