Передплата 2024 «Добра кухня»

В окупованому Сімферополі ФСБ проводить допити активістів Українського культурного центру

  • 21.03.2017, 19:31
  • 1 096

Кримське управління ФСБ викликало на допит чотирьох активістів Українського культурного центру в Сімферополі.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, зазначає Тиждень.ua.

Згідно з повідомленням, 21 березня слідчий ФСБ викликав на допит активістку культурного центру Олену Попову, тоді як інших активістів — Леоніда Кузьміна, Михайла Батрака та Галину Балабан — уже допитали. У ФСБ заявили, що кримчани проходять у якості свідків у справі проти одного з організаторів Українського культурного центру Вельдара Шукурджиєва, якого звинувачують в екстремізмі.

За даними правозахисників, слідчий ФСБ чинив на допитах на українських активістів психологічний тиск. Крім Шукурджиєва, слідчий цікавився іншими активістами, а саме — лідером руху «Євромайдан-Крим» Андрієм Щекуном і кримською журналісткою Людмилою Щекун.

У Кримській правозахисній групі також наголосили, що Український культурний центр Криму не є політичною організацією і створений активістами з метою збереження і популяризації на півострові української культури. Тим часом, окупаційна постійно тисне на активістів, забороняє їм проводити публічні заходи та викликає на допити.

Зокрема, окупанти відмовили українським активістам в проведенні 9 березня 2017 року публічного заходу в Сімферополі з нагоди дня народження Тараса Шевченка. Крім того, керівнику Українського культурного центру в Криму Леоніду Кузьміну сімферопольське управління поліції надіслало офіційний документ під назвою «Попередження про неприпустимість порушення закону».

Схожі новини