Передплата 2024 «Добрий господар»

МЗС: Росія досі не виконала жодного пункту Мінських угод

  • 19.03.2017, 08:16
  • 765

Через абсолютну відсутність із боку Москви політичної волі Росія досі не виконала жодного пункту Мінських угод.

Про це заявила речниця МЗС Мар'яна Беца, повідомляє Укрінформ.

"Змушені вкотре констатувати, що Росія досі не виконала жодного пункту Мінських домовленостей. Очевидно, що абсолютно відсутня політична воля Москви їх виконувати", - сказала вона.

За словами Беци, ситуація на Донбасі залишається вкрай напруженою. Збільшується кількість збройних провокацій проти підрозділів Збройних Сил України з боку бойовиків незаконних збройних формувань (НЗФ) за підтримки Російської Федерації.

"Щоденно з боку підтримуваних Росією бойовиків фіксуються десятки обстрілів. При цьому активно використовується артилерія, міномети, броньовані автомобілі, реактивні системи залпового вогню "Град". За минулу добу російсько-терористичні війська 77 разів обстріляли позиції українських захисників. За добу загинуло двоє та поранено вісім українських захисників", - наголосила вона.

"Події останнього місяця стали показовою демонстрацію з боку Кремля наміру продовжувати курс на ескалацію розпочатого нею збройного конфлікту та небажання дотримуватися взятих на себе зобов’язань", - підкреслила Беца.

У МЗС пояснили: у зв’язку з ескалацію безпекової ситуації на Донбасі, захопленням та "експропріацією" російсько-терористичними угрупуваннями українських підприємств, розташованих на території окремих районів Донецької та Луганської областей, посиленням загроз економічній та енергетичній безпеці України, спровокованих свідомими діями незаконних збройних формувань та РФ (визнання на території РФ псевдодокументів, виданих в ОРДЛО, запровадження "рубльової зони", де-факто конфіскацію українських активів, оголошення ватажком терористів Захарченком лінії розмежування державним кордоном тощо), 15 березня 2017 року Рада національної безпеки та оборони України вирішила тимчасово, до виконання Росією безпекових положень Мінських домовленостей, а також до повернення під українську юрисдикцію захоплених підприємств припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення.

МЗС України закликало іноземних партнерів поставитися з розумінням до зазначеного рішення як безальтернативного за обставин, що склалися внаслідок злочинних дій РФ, спрямованих на ескалацію ситуації на Донбасі та подальший відхід Кремля від Мінських домовленостей.

Схожі новини