Передплата 2024 «Добрий господар»

До Естонії прибули військові групи швидкого реагування НАТО

  • 18.03.2017, 17:46
  • 1 062

В Естонію прибув перший підрозділ об'єднаної оперативної групи військ НАТО, яка створюється в балтійських країнах і Польщі, щоб стримати можливу російську агресію.

Про це пише BBC.

За повідомленням Сил оборони балтійської держави, літак з військовослужбовцями здійснив посадку на аеродромі Емарі, де їх зустрів міністр оборони Естонії Маргус Цахкна.

"Участь військовослужбовців Великобританії, Франції і Данії в батальйоні - чіткий знак єдності альянсу", - заявив він.

Поки в Естонію прибули тільки 120 солдатів і офіцерів британського 5-го стрілецького батальйону, щоб створити штаб командування багатонаціональними силами НАТО в цій країні.

У квітні в Естонію прибуде основна частина британського контингенту, його чисельність таким чином збільшиться приблизно до 800 військовослужбовців.

Коментуючи розміщення, міністр оборони Британії сер Майкл Феллон наголосив, що в якості основної загрози, на стримування якої спрямована операція, розглядається Росія.

"Перед загрозою Росії, що стає все більш настирливою, НАТО залишиться вірним своїм зобов'язанням щодо колективної оборони. Британські сили гратимуть в Естонії провідну роль, а також надаватимуть підтримку нашим союзникам з США, які розмістяться в Польщі", - сказав Феллон.

У Польщі, Естонії, Латвії та Литві планується розмістити чотири батальйони, загальною чисельністю понад 4 тисячі військовослужбовців національних армій країн-членів альянсу.

В Естонії крім британських військових будуть присутні представники армії Франції і, з наступного року, Данії. Крім того, 150 британців будуть на ротаційній основі присутні в Польщі, несучи службу спільно з іншими частинами міжнародного контингенту.

Також на цьому тижні в Естонію вирушили моторизовані підрозділи БМП Warrior, танки Challenger 2 і самохідні гаубиці AS90. Техніка прибуде наступного тижня.

План розміщення батальйонів країн НАТО в Балтії був остаточно схвалений міністрами оборони Альянсу в 2016 році, після того як Балтійські країни та Польща після російської анексії Криму та збройного конфлікту на Донбасі запросили союзників про постійне розміщення істотної кількості їх військових на своїй території.

Джерело: Еспресо

Схожі новини