Передплата 2024 «Добра кухня»

Польські візи-Шенген – по-новому

  • 16.03.2017, 18:28
  • 2 282

У візових центрах запроваджують нову комп’ютерну систему, яка полегшить реєстрацію.

Починаючи від 3 квітня, у візових центрах буде легше оформити польську шенгенську чи польську національну візи, а також дозволи для учасників Малого прикордонного руху. Як розповіла на прес-конференції керівник Візового центру у Львові Ядвіга Жак, у процедурі оформлення віз відбулося спрощення, яке стосується того, яким чином заявник отримує дату і час реєстрації своєї анкети. Раніше заявникові треба було самому набирати телефон кол-центру (часто годинами і безрезультатно. - Авт.) і самому визначати дату реєстрації. Тепер йому достатньо буде тільки оплатити кошти за оформлення візи у визначених банках. Після цього оператори Візового центру самі йому передзвонять (можуть передзвонити вже наступного дня після проплати). Дата реєстрації визначається автоматично за допомогою сучасної комп’ютерної системи. Якщо ця дата не підійде заявникові, система визначить йому іншу дату.

Детально із роботою нової системи можна ознайомитися на сайті Генерального консульства Республіки Польща у Львові або на сайті компанії VFS Global, яка відкрила мережу візових центрів в Україні. Щоб зареєструватися у Візовий центр, потрібно оплатити квитанцію у «Кредобанку» або «Ідея банку» та вказати категорію візи (туристична, національна, Малий прикордонний рух тощо). Після цього працівник банку видасть квитанцію з персональним кодом. Автоматична система протягом 24 годин призначить дату й час подання документів, про що людину повідомить працівник кол-центру.

Як зазначив на прес-конференції Генеральний консул РП у Львові Вєслав Мазур, нову комп’ютерну систему розробили ексклюзивно для громадян України, які хочуть отримати польську візу-Шенген або національну. Для тих, хто їде в інші країни, діє “стара” система реєстрації. Новації запровадили через те, що в 2016 році значно зросла кількість заявок українців на отримання польських віз. За словами Генконсула РП у Львові, з початку року консулят уже видав українцям понад 110 тисяч віз, що на понад 20% більше, ніж за цей же період торік. Вартість оформлення реєстрації у Візовому центрі залишається незмінною — 18,5 євро (оплачується за курсом у гривнях). Для тих, хто зареєструвався за “старою” системою, усі передоплати і коди доступу залишаються чинними протягом трьох місяців. Також три місяці паралельно діятимуть нова і стара системи реєстрації. У Візовому центрі радять розпочинати процес реєстрації, коли вже зібрали увесь необхідний пакет документів (перелік є на сайті). Також нова система унеможливить втручання в процес реєстрації “нелегальних посередників”, які раніше за хабарі “допомагали” отримати візу.

Навіть якщо Україна цього року отримає безвізовий режим, реєстрація у візових центрах не відпаде. Адже вона буде обов’язковою для тих громадян України, які не мають біо­метричних паспортів, або хочуть оформити національну польську візу. Із запровадженням нової системи реєстрації у візових центрах продовжить діяти і онлайн-реєстрація на сайті Генконсульства РП у Львові (система е-консулят). Однак останнім часом зареєструватися там майже неможливо.

Схожі новини