Передплата 2024 ВЗ

Рада прийняла закон, який дозволить заочний суд над Януковичем

  • 16.03.2017, 12:41
  • 939

Верховна Рада прийняла в цілому проект закону №5610 про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального судочинства), який дозволить почати заочний суд над екс-президентом Віктором Януковичем. Відповідне рішення підтримали 252 нардепи. Із законопроекту виключили певні тези, які викликали засудження правозахисників.

Проект передбачає не зараховувати до загального строку досудового розслідування термін ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження. Проект має удосконалити положення кримінального процесу щодо строків тримання під вартою і досудового розслідування та підстав і порядку їх продовження.

Законопроект прийняли з поправками комітету, зокрема, з тексту виключили можливість вручення повісток шляхом публікації в "Урядовому кур'єрі" та "Голосі України", збільшення терміну утримання під вартою до 18 місяців та збільшення строку розслідування до 18 місяців.

Крім того, із тексту закону вилучили словосполучення "терористична організація".

Парламент проголосував за цей законопроект у першому читанні 23 лютого. Водночас, правозахисники розкритикували законопроект, зазначивши, що він містить багато норм, які порушують права людини. Генпрокурор Юрій Луценко запевнив, що до другого читання профільний комітет розгляне всі правки, запропоновані правозахисниками.

Джерело: Український Тиждень

Схожі новини