Передплата 2024 «Добрий господар»

СБУ передала історикам унікальні документи ОУН

  • 16.03.2017, 12:32
  • 810

СБУ передала раритетні документи ОУН Національному музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" для реставрації, оцінки та зберігання в Центрі досліджень визвольного руху України.

Про це повідомляють в СБУ.

Схованку з цим унікальним архівом оперативники СБУ знайшли у лютому цього року на Тернопільщині випадково, перевіряючи інформацію про незаконне зберігання зброї. Фахівці припускають, що у схроні у підвалі закинутої будівлі зберігалися документи Теребовлянського районного проводу ОУН, який діяв на території області у 40-х роках минулого століття.

"Реставрація знахідок може тривати від кількох місяців до кількох років", — каже генеральний директор музею Руслан Забілий.

Історик розповів, що завдяки використанню сучасних технологій вдавалося відновити до 40% документів, віднайдених у значно гіршому стані.

Після відновлення переданого архіву він буде у відкритому доступі в музеї, дослідники зможуть працювати із цифровими копіями документів.

Галузевий державний архів СБУ бере участь у масштабному проекті із створення електронного архіву документів про історію боротьби України за незалежність, який сьогодні уже налічує понад 23,5 тис. копій унікальних матеріалів.

Джерело: Еспресо

Схожі новини