Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Нідерландах з суттєвою перевагою перемагає проєвропейська партія

  • 16.03.2017, 09:19
  • 992

Голландці не підтримали праворадикалів і не мають бажання виходити з ЄС.

На парламентських виборах у Нідерландах перемагає права ліберальна партія діючого прем'єра Марка Рютте. Про це, станом на 5:00 ранку четверга, 16 березня, свідчать результати підрахунку голосів оприлюднені в прямому ефірі нідерландського телеканалу NOS. Офіційно ж результати виборів будуть оголошені комісією на наступному тижні, у вівторок.

Відповідно до попередніх даних націоналістична праворадикальна партія Гірта Вілдерса, перемоги якої побоювалися проєвропейські сили в Європі, так і не стала домінуючою. Найбільшу кількість місць у парламенті отримала партія чинного прем'єр-міністра Рютте - права ліберальна партія (Volks Partij voor vrijheid en democratie, VVD) - 33 місця. У порівнянні з результатами попередніх виборів, ця політична сила втратила 8 місць.

Праворадикальна партія Гірта Вілдерса (Partij voor de vrijheid), хоча і збільшила свою присутність у парламенті на чотири місця, отримує 20 крісел. По 19 місць, відповідно до попередніх результатів, отримують християнська демократична партія Сібранта Бюми (Cristen democratisch Appel) та ліві демократи Александра Пехтольда (Democraten66). 14 місць отримують ліві зелені. Інші партії отримують від 2 до 9 місць.

Далі має бути сформована коаліція, яка обере уряд. Рютте має всі шанси залишитися прем'єр-міністром, хоча процес формування коаліції вже виглядає дуже складним.

Джерело: Zahid.Net

Схожі новини