Передплата 2024 «Добра кухня»

Німеччина пригрозила турецьким політикам забороною на в'їзд

  • 15.03.2017, 11:08
  • 831

В уряді країни заявили, що Німеччина, як і Туреччина, не дозволить принижувати свою гідність.

В уряді Німеччині погрожують заборонити в'їзд до країни турецьким політикам, які мають намір проводити агітацію на підтримку референдуму щодо конституційних змін в Туреччині. Про це заявив голова відомства федерального канцлера Німеччини Петер Альтмаєр в інтерв'ю виданням медіагрупи Funke, яке було опубліковане у середу, 15 березня.

"Той факт, що федеральний уряд не вичерпав міжнародно-правові можливості, не означає безкоштовний квиток на майбутнє. Заборона на в'їзд була б останнім засобом. І це право ми залишаємо за собою", - сказав він.

Він також відкинув звинувачення президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана у тому, що Німеччина використовує у своїй політиці "нацистські практики", забороняючи турецьким політикам здійснювати агітацію у німецьких містах.

"Ми виступаємо рішуче проти порівнянь з нацистами та гротескних звинувачень", - наголосив Альтмаєр, додавши, що Німеччина, як і Туреччина, не дозволить принижувати свою гідність/

Нагадаємо, влада Нідерландів 11 березня скасувала дозвіл на політ для літака міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу, який збирався прилетіти в Роттердам для виступу-агітації для турецького населення за посилення повноважень президента Ердогана з допомогою референдуму.

У відповідь на це президент Туреччини Ердоган звинуватив Захід в озброєнні терористів? і назвав голландців "нащадками нацистів" і "фашистами". У свою чергу, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте різко відреагував на висловлювання Ердогана і назвав його звинувачення безумством.

Туреччина вимагала офіційного вибачення за заборону турецьким міністрам виступати на території турецького консульства в Роттердамі. Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що вибачатися повинна Туреччина. МЗС Нідерландів рекомендувало громадянам своєї країни бути обережними в Туреччині.

Єврокомісія закликала Анкару до поміркованості. Там зазначили, що право дозволяти або забороняти агітаційні виступи турецьких урядовців за кордоном належить державам, де такі виступи плануються. Канцлерка Німеччини Ангела Меркель розкритикувала висловлювання президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана та заявила, що голландці можуть розраховувати на повну підтримку і солідарність Берліна.

Як повідомлялося, 16 квітня в Туреччині відбудеться референдум щодо конституційних змін, завдяки яким країна може перетворитися на президентську республіку. За це і агітують зараз члени турецького уряду в країнах, де проживає багато їх співвітчизників, які мають право голосу. Джерело: Deutsche Welle

Схожі новини