Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Швеція збільшує видатки на оборону

  • 13.03.2017, 21:00
  • 976

Уряд Швеції і частина політичної опозиції домовились у понеділок про збільшення цьогорічних видатків на оборону на 500 мільйонів крон ($55,7 млн) для зміцнення військового потенціалу.

Про це повідомляє Reuters.

"Ми тривалий час спостерігаємо погіршення ситуації у сфері безпеки, тому важливо реагувати на це різними заходами, і цей крок є частиною стратегії", - заявив журналістам міністр оборони Швеції Петер Хультквіст.

Зазначається, що Росія, яка дедалі більше посилюється, і напруженість через конфлікт в Україні спонукали шведських політиків ініціювати підсилення військових можливостей.

Сторони також зазначили, що подальші додаткові витрати на найближчі роки будуть розглядатися в контексті бюджету.

Раніше верховний головнокомандувач шведської армії генерал Мікаель Біден заявляв, що збройним силам бракує принаймні 6,5 млрд крон, щоб повністю фінансувати заплановані на найближчі три роки операції.

"Зараз ми будемо аналізувати і продовжувати дискусії і повернемося до вирішення цього питання", - підкреслив Хультквіст, маючи на увазі бюджет на 2018 рік, який повинні прийняти пізніше у цьому році.

Швеція, яка не є членом НАТО, безперервно скорочувала військові витрати за роки після Холодної війни. За даними Міжнародного інституту досліджень проблем миру в Стокгольмі (SIPRI), у 2015 році шведський уряд і частина опозиції домовилися збільшити оборонний бюджет на 10,2 мільярда крон на 2016-2020 роки. Кошти, про які було оголошено сьогодні, будуть виділені додатково.

Схожі новини