Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україну повернулась частина екіпажу з грецького судна - банкрута

  • 13.03.2017, 15:05
  • 653

Сім моряків, що півтора року перебували на борту грецького судна-банкрута Free Neptune, вдалось повернути з Оману в Одесу за підтримки фонду допомоги морякам "Ассоль" і за рахунок держави прапора Ліберії. Проте частина екіпажу досі ловить рибу в чужому порту, варить її і так виживає.

Про поневіряння в порту Маскат (Султанат Оман) внаслідок невиконання судновласником своїх зобов'язань перед екіпажем моряки розповіли журналістам під час прес-конференції, яка відбулася в понеділок, 13 березня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"22 українські моряки, завербовані на роботу одеською та маріупольською крюїнговими компаніями, потрапили на борт судна Free Neptune ще у першій половині 2015 року. Однак коли моряки прибули з турецького порту Бандерма до оманського Маската за поповненням провізії, виявилось, що грецька компанія Free Bulkers SA через заборгованість судновласника відмовилась оплачувати поставку провізії екіпажу. Так моряки влітку 2015 року опинились в "економічному полоні". Сімох із двадцяти двох членів екіпажу, врешті-решт, було репатрійовано за кошт держави прапора Ліберії, решта залишились на судні - вимагають виконання контракту з боку грецького судновласника-банкрута", - зазначила голова благодійного фонду допомоги морякам "Ассоль" Ганна Муругова.

За її словами, ситуація ускладнюється тим, що борг судновласника перед банком-кредитором перевищує вартість самого судна Free Neptune. Багато справедливих претензій і до поведінки капітана в цій ситуації, що не згуртував моряків у відстоюванні своїх прав - фактично, екіпаж розколовся надвоє.

Як зазначали самі моряки, що прибули до Одеси, через безвідповідальність судновласника та капітана судна, "протягом півтора року їм доводилось неодноразово звертатися за допомогою до портового керівництва, яке надало їм риболовні снасті, іншу незначну підтримку, завдяки чому частина екіпажу досі ловить рибу в порту, варить її і так виживає, харчуючись рибою з рисом".

Наприкінці 2016 року морякам, кинутим напризволяще судновласником, довелось навіть оголосити голодовку протесту і повідомити про це портову владу та державу прапора, щоб привернути увагу до своїх проблем.

Однак розв'язання їх - сплата заборгованості - ускладнюється тим, що свого часу частина моряків відмовилась від послуг грецької адвокатської компанії, що висловила готовність відстояти права моряків за чверть зарплати членів екіпажу. І зараз фактично немає впливових морських структур, що мають зобов'язання перед членами цього екіпажу, які не вступили також до профспілкових організацій.

Очевидно, одеські та маріупольські моряки будуть звертатися за допомогою до державних структур України для підтримки у відстоюванні своїх прав.

Схожі новини