Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна готує клопотання до Генпрокуратури РФ про допит Януковича у двох справах

  • 12.03.2017, 08:53
  • 676

Ідеться про провадження щодо протидії протестним акціям і створення злочинного угруповання.

Генеральна прокуратура України має намір направити клопотання до Генеральної прокуратури Російської Федерації про допит колишнього президента України Віктора Януковича на російській території як підозрюваного за двома кримінальними провадженнями - про протидію протестним акціям і створення злочинного угруповання. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив начальник департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

"Ті документи (лист від Генпрокуратури РФ про готовність розглянути можливість допиту Януковича на території РФ у присутності українських правоохоронців, — ред.) були отримані в рамках розслідування кримінального провадження за підозрою Віктора Януковича у державній зраді. Цей епізод розслідують слідчі прокурори Головної військової прокуратури. Звичайно, в нашому департаменті відкрито також низку кримінальних прваджень. Це провадження, зокрема, у протидії протестним акціям, Російська Федерація, безпосередньо її Генеральна прокуратура відмовила у видачі, в екстрадиції колишнього президента, посилаючись нібито на ознаки політичного переслідування. Тому нами готується клопотання про допит його як підозрюваного для того, щоб ці матеріали було залучено до тих розслідувань, які є у нас", - зазначив він.

Горбатюк підкреслив, що у кримінальному провадженні за підозрою Януковича в держзраді будуть приймати рішення слідчі прокурори Головної військової прокуратури ГПУ, а його департамент готує документи щодо двох інших кримінальних проваджень. "Що стосується тих звинувачень, які розслідуються нашим департаментом, то відповідні клопотання про допит у кожному провадженні, де повідомлено про підозру, зокрема у протидії протестним акціям і в створенні та діяльності злочинного угруповання", - уточнив він.

За словами Горбатюка, допит буде відбуватися на території Російської Федерації, а хто його буде проводити - повинна вирішувати російська сторона. "Ми тільки говоримо, що такі слідчі дії повинні бути, щоб забезпечити підозрюваній особі допит за обставинами, в яких вона звинувачується. А яким способом, згідно з міжнародними договорами, вирішує іноземна сторона: або самостійно, або запросять слідчих, або запропонують провести відеоконференцію", - сказав він.

Схожі новини