Передплата 2024 «Добрий господар»

Аґнєшка Голланд зніме фільм про Голодомор в Україні

  • 11.03.2017, 13:07
  • 1 640

Це історія про репортера, який першим на Заході розповів про геноцид українського народу, що влаштував Сталін.

Аґнєшка Голланд зніме фільм про Голодомор в Україні
Аґнєшка Голланд зніме фільм про Голодомор в Україні

Польська кінорежисера Аґнєшка Голланд працює над фільмом про трагедію Голодомору в Україні, повідомляє Польське радіо.

Наступна кінострічка відомої польської режисерки називатиметься «Гарет Джонс» («Gareth Jones»). Це історія про валлійського репортера, який уперше у західній пресі заявив під власним іменем про трагедію Великого голоду в Україні — геноциду українського народу, організованого Радянською Владою та Сталіном. Пишучи правду, Гарет Джонс накликав сам на себе смерть. За день до свого 30-ліття його вбили. Дослідники припускають, що ймовірними вбивцями були агенти НКВС.

Стрічка розповідатиме історію журналіста, який, попри заборону Радянського Союзу в’їжджати до України іноземним кореспондентам, вирушив у нелегальну мандрівку, у результаті якої він публікує матеріали, що покликані відкрити світові очі на політику Сталіна. Його тексти про Голодомор були опубліковані у багатьох відомих виданнях.

Зрештою, завдяки публікаціям Джонса Захід не тільки дізнався що відбувається в Україні. Ці матеріали стали джерелом для написання антиутопії «1984» англійським письменником Джорджом Орвеллом.

Аґнєшка Голланд наголосила, що Джонс розумів відповідальність, яку він ніс на той час як журналіст. У фільмі його позиція повністю суперечить діяльності репортера «The New York Times» - Волтера Дюранті, журналіста, який взяв ексклюзивне інтерв’ю у Сталіна, здобув престижну Пулітцерівську премію в журналістиці і наполегливо заперечував Голодомор у своїх роботах.

Схожі новини