Передплата 2024 ВЗ

Рада ЄС схвалила поправки щодо посилення контролю на кордонах Шенгену

  • 07.03.2017, 14:33
  • 826

Заходи поширюються на всі зовнішні кордони (повітряні, морські та сухопутні) як при в'їзді, так і на виїзді.

Рада ЄС ухвалила у вівторок, 7 березня, постанову про внесення змін до Шенгенського кодексу, які передбачають посилення контролю на зовнішніх кордонах з використанням відповідних баз даних, передає УТ.

"Зміцнення нашого контролю на зовнішніх кордонах є важливим інструментом для боротьби проти терористичної загрози в Європі і для підвищення безпеки наших громадян. Систематичні перевірки на зовнішніх кордонах нададуть нам засоби для усунення потенційних ризиків для внутрішньої безпеки, в тому числі тих, які виходять від повертаються (з регіонів військових дій - ред.) бойовиків ", - заявив міністр внутрішніх справ і національної безпеки головуючої в Раді ЄС Мальти Кармело Абела.

У комюніке Ради ЄС, поширеному в Брюсселі його прес-службою, пояснюється, що ухвалені поправки зобов'язують держави-члени проводити систематичні перевірки через відповідні бази даних по всім особам, включаючи тих, які користуються правом вільного пересування по законодавству ЄС (тобто громадянам ЄС і членам їх сімей, які не є громадянами союзу) при перетині зовнішніх кордонів.

Бази даних, за якими будуть проводитися перевірки, включають в себе Шенгенської інформаційної системи (SIS) і базу даних Інтерполу про викрадені і втрачених проїзних документах (SLTD). Такий контроль також дозволить державам-членам перевіряти, що ті чи інші особи не становлять загрози для державної політики, внутрішньої безпеки або здоров'я громадян. Ці заходи поширюються на всі зовнішні кордони (повітряні, морські та сухопутні) як при в'їзді, так і на виїзді.

Нові правила обумовлюють випадки, коли систематичні перевірки по базах даних можуть привести до нерозмірністю впливу на потоки людей, які перетинають морську або сухопутну кордону. Тоді державам-членам дозволяється проводити "тільки цілеспрямовані перевірки за умови, що це не призведе до ризиків, пов'язаних з внутрішньою безпекою, державною політикою, міжнародними відносинами держав-членів і не створить загрози для здоров'я громадян".

Що стосується повітряних кордонів, держави-члени можуть проводити тільки цілеспрямовані перевірки баз даних протягом перехідного періоду в 6 місяців після вступу в силу нового положення. Цей період може бути продовжений до 18 місяців у виняткових випадках, коли існують інфраструктурні проблеми, які потребують більш тривалого періоду для внесення необхідних змін.

Тепер Рада ЄС та Європейський парламент повинні підписати прийняту постанову. Підписаний текст буде опубліковано в "Офіційному віснику" ЄС і вступить в силу через 20 днів, повідомила прес-служба ради.

Схожі новини