Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Івано-Франківську показали «Героїв забутих будинків»

  • 01.03.2017, 19:22
  • 1 348

Біля воріт івано-франківського палацу Потоцьких відбулася акція під назвою «Герої забутих будинків». Її організували представники ініціативи «Франківськ ЯкийТребаБерегти», щоб привернути увагу до будинків — пам’яток архітектури, які в аварійному стані і потребують ремонтно-реставраційних робіт.

В Івано-Франківську показали «Героїв забутих будинків»
В Івано-Франківську показали «Героїв забутих будинків»

«У нас виникла ідея в дещо незвичний спосіб привернути увагу до таких пам’яток: зобразити у вікнах портрети відомих людей, які колись жили в цих будинках, гостювали тут, бували…

Зникають будинки, зникає історія. Будівлі руйнуються, на їхньому місці виникають багатоповерхові новобудови. Хочеться все ж таки, щоб ми зберегли історію нашого міста, зберегли нашу архітектуру, щоб нам було що передати дітям», — розповіла ініціатор акції Марія Козакевич.

На першому портреті зображено засновника міста Андрія Потоцького, далі — його сина Станіслава, на честь якого було названо місто, також є портрет Катерини Косаковської, єдиної жінки, яка управляла містом близько 30 років. Ці люди безпосередньо жили у палаці.

Також представлені портрети угорського героя Ференца Ракоці та польського короля Яна Собеського, які бували у місті.

Марія Козакевич розповідає, що близько 25 років у місті проживала Анна Орлик, дружина Пилипа Орлика, гетьмана України, який був автором першої в світі демократичної Конституції. Є певні дані, що Анна Орлик не тільки тут жила, а й була похована, але її портрета не збереглося.

Портрети «Героїв забутих будинків» встановлять і на інших будинках, адже чимало пам’яток архітектури у плачевному стані. Організатори акції переконані: не треба чекати, коли старі будинки остаточно впадуть. Варто уже сьогодні братися за їх реконструкцію, щоб зберегти історичне обличчя міста.

Схожі новини