Передплата 2024 «Добрий господар»

"Газпром" порушує правила - тиск газу у трубах рекордно знизився

  • 28.02.2017, 16:31
  • 866

Останніми днями було зафіксовано суттєве падіння тиску у російській газотранспортній системі на газовимірювальній станції Суджа, головному пункті входу до української ГТС з боку Росії.

Таких висновків дійшли фахівці "Укртрансгазу", повідомляє прес-центр НАК "Нафтогаз України", передає Еспресо.

У відомстві зазначають, що станом на восьму ранку 28 лютого, рівень тиску на ГВС Суджа впав до рекордно низького за останні роки рівня 49,7 атм. Втім, відповідно до умов контракту, тиск повинен становити 60,0 атм.

"ПАТ "Газпром" також порушує умови транзитного контракту щодо максимального рівня добових коливань заявок на відбір газу в пунктах виходу з ГТС України, які не повинні перевищувати 4,5% по пункту Ужгород, але в окремі дні лютого даний показник був перевищений у два рази від норми. Крім того, в окремі періоди поточного місяця якість газу, який подавався в українську ГТС із Росії, не відповідала фізико-хімічним показникам, передбаченим контрактом", - пояснили у прес-центрі.

Таким чином у "Нафтогазі" наголошують, що такі порушення контракту створюють ризики для безперебійного газопостачання країнам Європи. Тим часом Україна й надалі здатно забезпечувати Європу газом, а всі заявки імпортерів російського газу виконуються вчасно.

"В рамках механізму швидкого реагування Європейська комісія отримала оперативне повідомлення щодо раптового зниження тиску на ГВС Суджа. НАК "Нафтогаз України" та Європейська комісія занепокоєні ситуацією, що склалася через невиконання російською стороною своїх контрактних зобов’язань, і очікують від Газпрому відповідних пояснень та виправлення ситуації заради стабільного забезпечення газом європейських споживачів", - підсумували у відомстві.

Схожі новини