Передплата 2024 «Добра кухня»

Кожна 10-та новина на сайтах ОРДЛО — фейк

  • 24.02.2017, 13:33
  • 961

10% новин на інформаційних сайтах терористичних організацій ОРДЛО є відвертою брехнею.

Кожна 10-та новина на сайтах ОРДЛО — фейк
Кожна 10-та новина на сайтах ОРДЛО — фейк

Про це свідчать результати моніторингу громадської організації "Інститут масової інформації" у січні 2017 року, передає УП.

При цьому 82% матеріалів про окупаційну владу в інтернет-ЗМІ на непідконтрольних українській владі територіях Донбасу є компліментарними, 18% - нейтральні, проте критичних матеріалів немає взагалі.

Згідно з дослідженням, загалом близько 20% новин на місцевих сайтах присвячені окупаційній владі, тоді як про українську владу матеріалів більше — 32% новин. І переважна кількість цих матеріалів (87%) негативно забарвлені, 13% - нейтральні, а позитивних матеріалів не було виявлено взагалі. При цьому найбільше матеріалів нейтрального характеру були присвячені діяльності народної депутатки Надії Савченко.

У той же час, за даними аналітиків, діяльності російської влади присвячено в середньому 8% новин, причому у переважній кількості вона теж висвітлюється позитивно (91% новин), негативні або критичні матеріали — відсутні.

Крім того, під час моніторингу в інтернет-виданнях окупантів були виявлені новини з ознаками замовлення на користь політичної партії "Опозиційний блок" та кума російського президента Віктора Медведчука.

"При такому позитивному висвітленні "місцевої влади", що вказує на пряму залежність від неї місцевих ЗМІ, станом на сьогодні не може йти жодної мови про проведення демократичних і вільних виборів на непідконтрольних Україні територіях Донбасу. Картина, яку змальовують місцеві ЗМІ про ситуацію в регіоні, є вкрай спотвореною. Право місцевих мешканців на інформацію є порушеним, що не дає їм можливості зробити усвідомлений вибір", — заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк, коментуючи результати дослідження.

За даними ІМІ, серед наративів, які поширювалися у місцевих ЗМІ т.зв. "ДНР" та "ЛНР" у січні, популярними були такі: Дональд Трамп, який прийде до влади, відмінить санкції щодо Росії та налагодить стосунки з Росією, котрі "зіпсував" Барак Обама; несамостійність України як країни, та її залежність від західних партнерів; а також належність так званих "ЛНР" та "ДНР" до "русского міра".

Моніторинг провели експерти Інституту масової інформації за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Схожі новини