Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Щороку у нас на сцені буде українська постановка»

  • 24.02.2017, 08:09
  • 1 637

Василь Вовкун, який переміг у конкурсі на посаду гендиректора-художнього керівника Львівської опери, має намір кардинально змінити принципи роботи.

«Щороку у нас на сцені буде українська постановка»
«Щороку у нас на сцені буде українська постановка»

Конкурс на посаду генерального директора-художнього керівника Львівського театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької завершився: переможцем став чинний художній керівник театру Василь Вовкун (на фото). Загалом на посаду претендувало семеро кандидатів, з них четверо — з цього ж театру. У “фінал” вийшли двоє — Василь Вовкун і чинний директор Хмельницької філармонії Олександр Драган. Пана Вовкуна підтримали шестеро з дев’яти членів конкурсної комісії.

Чинний генеральний директор Опери Тадей Едер має конт­ракт до 10 березня. Від 11 березня Василь Вовкун вступає на нову, “об’єднану” посаду — гендиректора-худкера. Сторінка Василя Вовкуна у соцмережах “завалена” привітаннями, в тому числі й від працівників театру. Основний месидж: сподіваємося на реальні зміни в творчому плані, у ставленні до артистів, на відновлення трупи. Якими будуть перші кроки нового гендиректора, журналіст “ВЗ” розпитала Василя Вовкуна.

“Понад десять років театр не робив жодного “полотна”, тобто опери чи балету, - розповів Василь Володимирович. - Насамперед людям треба дати реалізуватися у творчій праці. У моїх планах розвитку театру на п’ять років, які я представляв комісії, — втілити щонайменше десять нових постановок. Це дитячі вистави, балети, опери. Цю програму я би назвав “Український прорив”. Бо українська опера досі представлялася лише такими операми, як “Наталка-Полтавка”, “Запорожець за Дунаєм”, “Тарас Бульба” тощо. Це дуже добре, але у нас майже відсутні твори наших геніальних композиторів ХХ століття — Лятошинського, Данькевича, Станковича... Ми недо­оцінюємо нашу українську музику. Тому “Український прорив” у нас буде і в балеті, і в опері. Щороку в нас буде українська постановка. Крім того, будемо запрошувати до нашої опери талановитих українських диригентів, які зараз працюють за кордоном. Це Кирило Карабиць, Оксана Линів, Андрій Юркевич. Будемо запрошувати й режисерів, які мають досвід. Бо маємо досить слабку оперну режисуру. Чекаємо й наших співаків, які працюють за кордоном. Усі вони повинні мати своє місце на львівській сцені”.

Довідка «ВЗ»

Василь Вовкун народився у 1957 році у с. Мацошині на Львівщині. Український режисер, сценарист, культуролог. У 2007-2010 рр. був міністром культури України. На цій посаді (це було за президентства Віктора Ющенка) запровадив театралізоване відзначення Голодомору на державному рівні та український дубляж іноземних фільмів. Народний артист України, має орден “За заслуги” ІІІ ступеня. Доцент, професор кафедри режисури Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв. Головний режисер-постановник понад 325 культурно-мистецьких подій в Україні та за кордоном. Від вересня 2014 року — художній керівник Львівської опери.

Фото Андрія КУБ’ЯКА

Схожі новини