Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ВРУ прийняла в першому читанні зміни до КПК, які дозволять розпочати суд над Януковичем

  • 23.02.2017, 12:06
  • 905

Верховна Рада прийняла за основу проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу у частині заочного правосуддя. За відповідне рішення проголосували 233 депутати, пише «Укрінформ».

Як зазначається, мова йде про проект закону №5610 про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального судочинства). Раніше ВРУ відмовлялася включати його до порядку денного.

Основні завдання цього закону озвучив сьогодні на засіданні в Раді генеральний прокурор Юрій Луценко. «У суспільстві дуже гостро стоїть питання, коли будуть притягнуті до відповідальності ті, хто розікрав країну, хто відповість за організацію придушення мирних акцій протесту та розстріл більше ста людей і поранення більше 500 людей... Найбільший ступор у цьому - недосконалість законодавства про заочне засудження. Вашій увазі пропонується закон, який закриває можливість захисту Януковича і Захарченка та інших понести відповідальність в українському відкритому суді», - сказав Луценко перед ухваленням рішення.

Він закликав депутатів ухвалити законопроект №5610 за основу і в цілому, щоб дати можливість «10 березня розпочати суд над Януковичем за обвинуваченням у державній зраді», проте Рада ухвалила законопроект лише за основу.

Законопроект передбачає не зараховувати до загального строку досудового розслідування строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу.

Генеральний прокурор також заявив, що в разі ухвалення цього законопроекту 119 кримінальних проваджень готові для передачі в суди. «На ваше рішення чекають Янукович, Захарченко і вся його компанія, в тому числі Шуляк, Ратушняк, Якименко, Азаров та інші. Рішення чекають радник Путіна Глазьєв, міністр оборони РФ Шойгу, 12 генералів та офіцерів з числа вищого командування російської армії та інші», - зазначив Луценко.

Законопроект також має вдосконалити положення кримінального кодексу щодо строків тримання під вартою і досудового розслідування та підстав і порядку їх продовження. Крім того, КПК України пропонується доповнити нормами, які визначають алгоритм дій для суду в разі отримання до спливу дворічного строку після введення в дію частини четвертої статті 216 КПК України обвинувальних актів, клопотань про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру щодо злочинів, передбачених у цьому пункті.

Схожі новини