Передплата 2024 «Добрий господар»

СБУ оприлюднила документи КДБ про свідоме замовчування Голодомору

  • 18.02.2017, 15:09
  • 1 340

Служба безпеки України розсекретила усі віднайдені в архіві документи про Голодомор, вони у вільному доступі, з ними працюють історики, письменники, громадяни, які шукають правду про своїх родичів.

Про це у суботу, 18 лютого, повідомили у прес-службі відомства.

Як зазначається, подію приурочили до дня народження американского дослідника Голодомору Джеймса Мейса. «Сьогодні, 18 лютого, ми згадуємо Джеймса Ернеста Мейса (James Earnest Mace), якому мало б виповнитися 65 років. Завдяки дослідженням відомого історика, політолога, дослідника історії СРСР та Центрально-Східної Європи світ дізнався про Голодомор в Україні 1932-1933 років. Він першим назвав цю трагедію українського народу геноцидом», - йдеться у повідомленні.

Працюючи над дослідницькою програмою Гарвардського університету «Усна історія українського голоду 1932 - 1933 рр.», Джеймс Мейс зібрав понад півсотні аудіо-записів очевидців, які вижили під час Голодомору, й після війни опинилися в США. Результати дослідження стали основою книги Роберта Конквеста «Жнива скорботи», виданої у 1986 році.

У 1986-1990 роках історик став виконавчим директором тимчасової комісії з дослідження Голодомору 1932-1933 років (US Commission on the Ukraine Famine), звіт якої у 1988 році був переданий в посольство СРСР у Вашингтоні і потрапив до ЦК Компартії України.

КДБ уважно стежило за дослідженнями Голодомору і доповідало компартійним босам. У Галузевому державному архіві Служби безпеки України зберігаються унікальні документи за підписом Голови Комітету Державної Безпеки Української РСР Миколи Голушка - інформування до ЦК Компартії України «Про спроби противника активізувати антирадянську кампанію довкола так званого «штучного голоду» в Україні в 1932-1933 роках» та «Об усилении антисоветской шумихи за рубежом в святи с вопросом о массовом голоде на Украине». На сторінках цих документів згадується Джеймс Мейс і його Комісія, діяльність яких викликала у СРСР передбачувану паніку.

Оприлюднені в СБУ документи радянських органів держбезпеки розкривають чекістські методи, повністю успадковані спецслужбами сусідньої держави, - організація замовних статей «західних вчених і журналістів», промивання мізків представникам творчої інтелігенції перед поїздками за кордон, залучення заангажованих експертів для придушення «антісовєтской шуміхі».

Служба безпеки відкрила і розслідувала кримінальну справу, за матеріалами якої український суд поіменно назвав винуватців Голодомору в Україні — очільників партійних і радянських органів.

Схожі новини