Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гройсман: "Штаб розгляне надзвичайний стан в енергетиці"

  • 13.02.2017, 12:44
  • 744

Прем'єр Володимир Гройсман заявляє, що енергетичний штаб в понеділок  розглядатиме питання ведення надзвичайного стану в енергетиці.

Про це він заявив на спільній прес-конференції з прем'єром Молдови, передає УП.

"Зараз буде розглянуто питання на засіданні енергетичного штабу щодо доцільності введення надзвичайного стану в українській енергетиці і формування плану або пропозиції, які будуть полягати в втому числі і у віялових відключеннях, щоб не допустити проблемних речей, пов'язаних із забезпеченням вугіллям", - сказав він.

Відповідаючи на питання, які саме райони можуть постраждати від віялових відключень, Гройсман сказав: "Сьогодні енергетики розглянуть це питання і дадуть рекомендації, коли потрібно розпочинати. Не можна затягувати до т ого, як стратегічні запаси вугілля будуть зменшені".

"Я хочу поставити питання про Київ, Харків, я не розумію, що, хтось хоче допустити, щоб помешкання лишились без опалення? Це неприпустимо просто. Якщо хтось з тих, хто блокує, знає, як замінити вугілля, прийдіть і скажіть, як це зробити" — зазначив він.

Він зазначив, що "не грає в політику" і "дивиться на питання по-господарськи".

"Мене цікавить тепло і світло", - додав він.

Гройсман вкотре наголосив, що альтернативи поставок вугілля з неконтрольованих територій, наразі немає:

"З 24 мільйона тонн вугілля, яке ми споживаємо в Україні для виробництва тепла, 9 мільйонів з них — антрацитова група. Вона виробляється на території України, яка зараз є тимчасово непідконтрольною. Це той критичний обсяг, без якого ми не можемо сьогодні функціонувати. Альтернативи вугілля немає".

"30% електроенергії України виробляється тепловими електростанціями. На цих підприємствах теплової енергетики виробляється тепло для таких міст як Київ, Чернігів, Харків, Черкаси. Перевести ці міста на інший вид палива — неможливо. Критично має значення наявність вугілля", — пояснює прем'єр.

За словами Гройсмана, щоб провести модернізацію галузі "потрібні час і мільярди".

Він закликав організаторів блокади на Донбасі почути його позицію про розмежування питання боротьби з контрабандою та питання національної енергоефективності та безпеки.

Схожі новини