Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Написи на паркані польського консуляту – справа рук проросійських провокаторів»

  • 09.02.2017, 18:43
  • 2 110

Голова Львівської ОДА Олег Синютка прокоментував для “ВЗ” ймовірні причини провокативних написів на паркані польського консуляту у Львові (напис “Наша земля”, на фасаді будівлі – червоні плями).

“Вважаю, що це провокація, зроблена проросійськими силами, щоб посварити українців та поляків, — наголосив пан Синютка. — Думаю, це той ланцюжок, що починається з Гути Пеняцької через Биківню і веде до польського консульства. Такі речі, на жаль, будуть провокуватися дедалі частіше. Бачимо, що українська армія здобула міць, силу — на сході України здатна відстояти свої рубежі. Друге — Україна прихильна до виконання Мінських домовленостей. Тому будуть організовувати різні провокативні речі, щоб роздмухати ситуацію на заході України”.

Олег Синютка сказав, що на цю тему спілкувався із Генконсулом Республіки Польща у Львові Вєславом Мазуром, який теж розуміє, що написи — справа рук провокаторів. “Ми дійшли до розуміння, що на противагу таким речам ми повинні показувати єдність наших дій, єдність помислів, — продовжив розмову голова Львівської ОДА. — Також спілкувався з керівництвом Нацгвардії, яка охороняє будівлю консуляту. Думаю, за результатами цієї розмови буде подання від Нацгвардії, щоб забезпечити охорону польських об’єктів. Хоча розуміємо, що на Львівщині багато об’єктів спільної польської та української історії. Тож забезпечити охорону кожного закладу нереально. Провокатори, які хочуть продемонструвати в регіоні нестабільну ситуацію, шукатимуть ті чи інші об’єкти. На противагу цьому ми повинні представити усім об’єктивну інформацію — українці та поляки сьогодні разом стоять проти російської агресії на сході нашої держави”.

Юрист, громадський активіст Львова Віталій Надашкевичсказав “ВЗ”, що вандалізм щодо польського консуляту викликає чимало запитань: «Як його вдалося зробити під камерами і під носом охорони? На банальне хуліганство «по нетверезості» чи від дурості теж не схоже. Швидше за все — це тест на реакцію суспільства. І тут важливо зрозуміти, хто і в який спосіб “під’юджує” до ворожнечі. Не справа зловити “за руку” несвідомого підлітка. Варто з’ясувати, до кого можуть тягнутися «ниточки».

За фактом відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 296 (хуліганство) КК України. Санкція статті передбачає покарання — штраф від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт терміном до шести місяців, або обмеження волі до п’яти років. Проводиться досудове розслідування.

Схожі новини