Передплата 2024 «Добра кухня»

«Укрпошта» заборгувала українським газетам ₴265 млн

  • 09.02.2017, 20:45
  • 1 340

Державне підприємство «Укрпошта» не перераховує національним та місцевим газетам кошти за проведену передплату на 2017 рік.

Загальний борг пошти перед виданнями наразі складає 265 млн грн, повідомляє Національна спілка журналістів України.

За інформацією НСЖУ, станом на 8 лютого заборгованість ДП «Укрпошта» перед редакціями газет становить 265 млн грн або 46% від загального обсягу передплати.

«Ми розуміємо, що новий менеджмент проводить масштабне чергове реформування пошти, але ж не за рахунок сотень редакцій газет і журналів його проводити! Якщо ж «Укрпошта» самостійно не має ресурсів на виконання урядового рішення про підняття мінімальної зарплати, то Кабмін має допомогти», - вважає в.о.голови НСЖУ Сергій Томіленко.

З такою проблемою зіткнулись і львівські газети. Зокрема, генеральний директор видавничого дому «Високий Замок» Степан Курпіль розповів ZAXID.NET, що їхнє видання отримало лише чверть необхідної суми.

«Поки що «Укрпошта» заплатила 25% від суми передплати, яку мала би нам перерахувати відповідно до договору ще до 15 січня. І то, це після нагадувань і листів. Ніколи такого ще не було, щоб «Укрпошта» настільки і в таких обсягах затримувала нарахування передплати», - розповів Степан Курпіль.

На думку Степана Курпіля, такі дії «Укрпошти» по'язані з тим, що вона є монополістом на ринку передплати. Друковані ЗМІ можуть вирішити цю проблему лише звернувшись до Антимонопольного комітету та суду, вважає видавець.

Раніше НСЖУ вже повідомляло про борг держпідприємства перед українськими газетами. Станом на 16 січня 2016 року «Укрпоштою» не було перераховано понад 300 мільйонів гривень за прийняту передплату. 20 січня НСЖУ надіслала до генерального директора «Укрпошти» Ігоря Смілянського вимогу розблокувати розрахунки з редакціями. Також спілка зробила запит до «Укрпошти» щодо результатів передплати на 2017 рік на національні та місцеві видання і запропонувала відмовитись від підняття тарифів на 40% на доставку періодики.

Схожі новини