Передплата 2024 «Добра кухня»

Уряд змінив статут "Укрзалізниці": всі рішення відтепер приймає Кабмін

  • 07.02.2017, 14:56
  • 1 199

Кабінет міністрів вніс зміни до Статуту публічного акціонерного товариства "Українська залізниця".

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Відповідне рішення ухвалено з метою удосконалення управління Кабінетом міністрів України як єдиним акціонером та засновником публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" корпоративними правами держави стосовно цього товариства, як і відносно цілого ряду стратегічних для держави підприємств", - йдеться у повідомленні.

До цього часу частину функцій, пов’язаних з управлінням компанією, виконувало Міністерство інфраструктури. Відтепер всі рішення стосовно управління Укрзалізницею і її звітності будуть прийматися не Мінінфраструктури одноосібно, а Кабінетом міністрів, який є колегіальним органом.

Водночас в умовах реформування такої потужної і складної компанії, як ПАТ "Укрзалізниця", надзвичайно важливо мінімізувати будь-які ризики суб’єктивізму у прийнятті управлінських і фінансових рішень, а тому зміни до Статуту компанії однозначно підвищать ефективність у її роботі, переконані в уряді.

Змінюється також склад наглядової ради ПАТ "Укрзалізниця", до якого на конкурсних засадах будуть відібрані та включені незалежні директори, як того вимагають зміни до законодавства.

"Цим рішенням Статут ПАТ "Укрзалізниця" приведено у відповідність до закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної та комунальної власності", прийнятого Верховною Радою України 2 липня 2016 р. в рамках реформи корпоративного управління суб'єктів господарювання державного сектору економіки.

Перехідними положеннями вказаного закону вимагається привести статути і внутрішні положення цих суб'єктів господарювання у відповідність до прийнятого закону", - переконані в Кабміні.

З моменту утворення ПАТ "Укрзалізниця" завжди перебувала в управлінні Кабінету міністрів відповідно до чинного законодавства, а саме: закону України "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування" та постанови Кабінету міністрів від 25 червня 2014 р. № 200 "Про утворення публічного акціонерного товариства "Українська залізниця".

Крім того, статтями 2 і 9 зазначеного вище закону та пунктами 25 і 26 Статуту ПАТ "Укрзалізниця" встановлено, що засновником та єдиним акціонером товариства є держава в особі Кабінету міністрів. Управління корпоративними правами держави стосовно товариства з моменту його утворення здійснює Кабмін.

Пунктами 54 і 55 Статуту товариства також встановлено, що вищим органом публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" є загальні збори, функції яких виконує Кабінет міністрів, та визначено повноваження, що належать до їх виключної компетенції.

Схожі новини