Передплата 2024 «Добрий господар»

Горбатюк: "РФ відмовила у екстрадиції 12 екс-"беркутівців", у тому числі Садовника"

  • 05.02.2017, 10:31
  • 876

РФ відмовила Україні в екстрадиції 12 "екс-беркутівців", оскільки ними було отримано російське громадянство.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив начальник департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

"Це ми говоримо про епізод 20 лютого, де інкримінується причетність до розстрілів 26 "беркутівцям", 5 з яких перебувають під вартою і відбуваються судові засідання. Інші в розшуку. Ми, враховуючи оперативні дані про те, що вони можуть перебувати на території РФ, направили запити про їх екстрадицію до РФ. Ми направили про екстрадицію всіх 21, але на сьогодні прийшла відповідь, що 12 осіб отримали громадянство РФ, двоє з них - право на тимчасове проживання", - сказав Горбатюк.

Він також зазначив, що екс-командир спецроти "Беркут" Дмитро Садовник отримав російське громадянство через півтора місяці після того, як втік з-під домашнього арешту в Україні.

"Що цікаво, що командир цієї роти Садовник, який незаконно був звільнений з-під варти в жовтні 2014 року, вже на початку грудня того ж року отримав громадянство, тобто через півтора місяці, чоловік, який втік у нас з-під домашнього арешту вже отримав. Напевно, була якась спрощена процедура. А якщо говорити про законодавство РФ, що спрощена застосовується до тих, хто приніс якусь користь РФ, то виникає питання, чому була така швидкість у наданні громадянства", - зазначив Горбатюк.

Начальник департаменту спецрозслідувань ГПУ повідомив, що по екстрадиції інших "екс-беркутівців" відповіді від РФ поки не надходило.

Схожі новини