Передплата 2024 «Добрий господар»

Спецслужба Норвегії заявила про спробу РФ вплинути на присудження Нобелівської премії

  • 28.01.2017, 13:29
  • 1 086

Служба безпеки поліції Норвегії PST стверджує, що в 2015 році Росія проводила спецоперацію із залученням спецслужб з метою вплинути на присудження Нобелівської премії миру.

Про це пише DW.

За словами директора Норвезького нобелівського комітету Улава Ньєлстада, влітку 2015 року його попросили про зустріч два співробітника російського посольства. Їх прийняли сам Ньєлстад і директор з досліджень Інституту Нобеля Асле Тойі. "Ми задалися питанням, чи не було це спробою чинити на нас вплив, і зв'язалися c PST", - розповів виданню Улав Ньєлстад.

Отримавши імена візитерів, у норвезькій спецслужби з'ясували, що один з них виявився офіцером Служби зовнішньої розвідки РФ. За словами співробітника PST Арне Крістіана Хеугстейля, відвідування росіянами керівників Нобелівського комітету було частиною операцією, націленої на те, щоб вплинути на їх рішення.

Візит росіян стався через два тижні після того, як проросійські новинні сайти і блогери поширили підроблений лист від імені Володимира Гройсмана (на той момент спікер Верховної ради України) на ім'я повіреного у справах США в Норвегії. У ньому говорилося про те, що Петру Порошенку вкрай важливо отримати гарантії присудження йому Нобелівської премії. Російське офіційне новинне агентство "Супутник" опублікувало статтю з викладом змісту листа під назвою "Україна тисне на США, щоб забезпечити Порошенко Нобелівську премію миру?", зазначає видання.

Арне Крістіан Хеугстейль стверджує, що за допомогою помилкового новинного повідомлення, а також фальшивого листа здійснювалася спроба дискредитувати потенційного кандидата на премію миру. "У цій ситуації, ми вважаємо, що мета полягала в тому, щоб гарантувати, що Порошенко не буде кандидатом на отримання Нобелівської премії миру", - говорить співробітник норвезької спецслужби.

У Норвезькому нобелівському комітеті вважають, що російська спецоперація могла бути націлена на дискредитацію Порошенко, так і на подання в поганому світлі самого комітету. Хоча, можливо, Москва переслідувала обидві мети одночасно.

Російське посольство у відповіді на запит NRK назвало відвідування Норвезького нобелівського комітету "рутинної дипломатичною роботою", а в діяльності PST по даному епізоду вбачає ознаки параної.

Володарем Нобелівської премії миру за 2015 рік стала політична організація "Квартет за національний діалог в Тунісі".

Схожі новини