Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Фінляндії Марина Порошенко відкрила вернісаж українського художника Юрія Химича

  • 24.01.2017, 16:52
  • 1 285

У рамках офіційного візиту Президента України до Фінляндської Республіки дружина Глави держави Марина Порошенко взяла участь у відкритті виставки видатного українського художника Юрія Химича та відвідала початкову школу «Kallio» з інклюзивною формою навчання.

Проект «ТОPOS Юрія Химича. Фінляндія» - це історія туристичної подорожі українського майстра архітектурного пейзажу ХХ століття до Скандинавії у 1969 році, де було створено велику серію гуашей на папері.

Виставка містить понад 40 краєвидів Фінляндії, задокументовані спогади сина художника Михайла Химича про батьківську подорож і його дружбу з фінським підприємцем паном Онні Ніінікоскі, який запросив українця в гості. Все, що Химич намалював у Фінляндії, радянська влада заборонила дарувати чи продавати — це все було «державним майном». Тож весь цей час роботи «фінської» серії зберігалися в сімейній колекції та у кількох приватних.

За словами Марини Порошенко, презентація краєвидів, на яких змальовані міста Гельсінкі, Порво, Турку та інші, відбувалася в Києві наприкінці 2016 року. «І дуже важливо, що сьогодні цей проект відкритий для фінського глядача, адже на цей творчий доробок Юрія Химича Скандинавія чекала майже півстоліття», - сказала вона. Дружина Президента також підкреслила, що цей проект є яскравим підтвердженням міцних культурних зв’язків України та Фінляндії.

Вернісаж проходить за ініціативи куратора проекту «TOPOS Юрія Химича» Тетяни Калити та за підтримки Посольства України у Фінляндії, Товариства українців у Фінляндії. Цей проект присвячений 90-річчю від народження живописця, 25-ій річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Фінляндією, а також сторіччю незалежності Фінляндії.

У ході візиту в початкову школу «Kallio» дружина Президента України разом із дружиною Президента Фінляндії пані Єнні Хаукіо ознайомилися з умовами навчання дітей з особливими освітніми потребами. Зокрема, у школі навчаються діти з аутизмом та порушеннями мовлення, які здобувають освіту за індивідуальним планом розвитку.

На сьогодні у цьому дитячому закладі навчається понад 380 дітей, зокрема й діти з інвалідністю. Серед головних навчальних завдань школи — навчити толерантності й прийняттю різноманітності.

Джерело: прес-служба Президента

Схожі новини