Передплата 2024 ВЗ

Бабак: «Потрібно негайно приступити до виконання протиаварійних робіт на Грибовицькому полігоні»

  • 23.01.2017, 16:17
  • 1 115

Сьогодні відбувся робочий виїзд на Грибовицький полігон ТПВ.

Директор Департаменту житлового господарства та інфраструктури озвучив інформацію щодо критичної ситуації, яка може бути спричинена зсувом на сміттєзвалищі.

«На сьогодні тіло полігону рухається. Якщо не провести жодних запобіжних заходів, і полігон буде рухатися далі, то відбудеться викид фільтратів на зовні. Відповідно щоб цього не допустити, цю частину полігону, яка зсунулася і продовжує рухатися, над нею потрібно зробити рівномірний купол. Це дасть можливість зафіксувати рухоме тіло полігону.

По-друге. Ми вже відпрацювали з науковцями один з методів очистки фільтратів, щоб привести їх до норми, і могти скидати в очисні споруди. Для цього потрібно побудувати ще одну дамбу. Якщо б стався порив існуючої дамби, то друга зможе його втримати. І саме ці роботи потрібно розпочати негайно.

Своєю чергою, місто вже звернулося до Прем’єр-міністра України про залучення коштів із резервного фонду держави. Також Львів готовий виступити в частині співфінансування цих робіт. Реальна сума робіт становить 50 млн. грн..

Також, щоб розпочати роботи потрібен дозвіл Малехівської сільської ради про виділення додатково земельної ділянки, куди б мала зайти будівельна техніка. Адже, відповідно до чинного законодавства, ми не можемо почати роботи на ділянці, яка не є виділена. Наразі такого дозволу в нас нема.

Ми мали розмову з сільським головою Малехова, з депутатами Малехівської сільської ради. Зараз розробляються проект проведення протиаварійних робіт на полігоні. З ним будуть ознайомлені депутати і голова, щоб вони прийняли відповідне рішення, яке вважатимуть за потрібне.

Та вкотре наголошую, треба негайно приступати до виконання цих робіт. Якщо відбудеться зсув і відбудеться викид фільтратів, - це буде надзвичайна ситуація. Ми не маємо права її допустити, а навпаки, докласти спільних зусиль, щоб її випередити», — розповів Сергій Бабак.

Як додав заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, упродовж минулого року місто 24 рази зверталося в Міністерство регіонального розвитку для отримання погодження щодо проекту рекультивації Грибовицького полігону та будівництва сміттєпереробного комплексу. «Це щоб зрозуміти суть того, скільки часу питання затримується. І це ж не кошти Міністерства — це кошти Європейського інвестиційного банку», — підкреслив посадовець.

Садовий: «Наше завдання — вивезти переповнені майданчики. Ніяких полігонів ми робити не будемо»

Сьогодні, 23 січня, за результатами позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій міський голова Львова Андрій Садовий здійснив робочий виїзд на Львівський міський полігон ТПВ в с. Великі Грибовичі. Як зазначив мер, зараз необхідно якнайшвидше розпочати протиаварійні роботи на цьому полігоні. Також міський голова прокоментував інформацію про 5 брикетувальних станцій в місті.

«Ситуація з вивезенням ТПВ з міста Львова є надзвичайно складною, критичною. Орієнтовно 30% майданчиків міста Львова є переповнені, і немає на сьогоднішній день домовленостей, куди вивозити тверді побутові відходи.

Сьогодні ми третій раз зібрали комісію з надзвичайних ситуацій, ще раз звернулися з вимогою до обласної і Державної комісій терміново зібратися, тому що крім питання вивезення ТПВ, яку бачать львів’яни, є ще проблема можливого зсуву на самому полігоні. І, власне, це була мета нашого сьогоднішнього робочого виїзду на «Збиранку».

Без участі Державної Служби з надзвичайних ситуацій це буде вирішити неможливо. Тому я звернувся до Прем’єр-міністра з тим, щоб було відповідне доручення Службі з НС вчинити всі необхідні дії, щоб не було біди. Також сьогодні мав розмову з в.о. Міністра охорони здоров’я, і я її попередив про можливі критичні наслідки ситуації по епідеміології, тому щоб вона адекватно відреагувала і дала відповідні вказівки, бо невивезення сміття в умовах потепління може спричинити біду. Також — щоб це питання було підняте на найближчому засідання Уряду», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий і зауважив, що станції, які розмістять у Львові, є брикетувальними, а не сміттєрортувальними.

«Не йдеться про сміттєсортувальні лінії. На сесії міської ради мова йшла про установки брикетування, які стискають сміття, щоб його об’єм зменшити у 6 разів, і його можна було безпечно вивозити на ці полігони, які готові в такій формі таке сміття приймати. Але ми зараз вивчаємо цінові пропозиції. Це дуже складна річ. Ще раз хочу заспокоїти мешканців Львова — я не допущу жодних полігонів на території міста Львова. Наше завдання — вивезти переповнені майданчики. Ніяких полігонів ми робити не будемо. Я сьогодні чую розмови, коли збурюють людей, говорять їм недостовірну інформацію.

Є полігони, є попередні домовленості. Озвучувати не буду, бо завтра там розпочнуться протести з тими ж людьми, які ці протести організовують у Львові.

Я подивований. Тиждень пройшов, реакції нема, обласна комісія не збирається. Проблема складна і не типова для України. В цивілізованому світі таку проблему уявити не можливо. Телефонують колеги з польських міст і пропонують свою допомогу. Ми з юридичної точки зору зараз вивчаємо такі можливості. Телефонують колеги з міжнародних організацій. Але з точки зору української влади реакції нема», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Також мер прокоментував інформацію про 5 брикетувальних станцій в місті.

«Безпека — перш за все. Жодних нестандартних ситуацій у питанні брикетування сміття не буде. При роботі кожного пресу буде встановлена відеокамера і буде он-лайн трансляція, щоб не було маніпуляцій. Дякую депутатам міської ради, які не побоялись тиску, який на них чиниться, і прийняли важливе для громади міста Львова рішення», - додав Андрій Садовий, мер Львова.

Він також зазначив, що необхідно терміново проводити протиаварійні роботи на полігоні в Грибовичах.

«Небезпека обвалу є. Про це я ще раз проінформував листом прем’єр-міністра України. Попробую особисто його також проінформувати. Звертаюсь з проханням, щоб було доручення надзвичайній комісії, щоб це питання було досліджене і фахівці ДСНС брали це в роботу, бо вони мають відповідну техніку. Треба зробити роботи по стабілізації самого зсуву, щоб зупинити цей зсув. Якщо зсув піде, то інфільтрати можуть вийти з берегів», - додав Андрій Садовий, міський голова Львова.

Також мер розповів, що проект рекультивації полігону проходить експертизу в кількох міжнародних організаціях.

«Я не знаю про проекти, які би передбачали вивезення сміття на Грибовичі. Щоб почати роботу, має бути згода громади. За моїм дорученням проект, який розроблений інститутом Гірхімпром, проходить апробацію в ряді міжнародних організацій, щоб цей проект відповідав усім європейським нормам по питаннях екології», - додав мер Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, сьогодні під час позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій було прийнято рішення про те, щоб повторно звернутися до обласної та Державної комісії з ТЕБ і НС щодо критичної ситуації з ТПВ у Львові. Місто звернеться до Уряду з тим, щоб унеможливити критичну ситуацію на полігоні, а також з проханням щодо забезпечення посиленого патрулювання на полігоні, щоб унеможливити будь-які провокації.

Джерело: прес-служба ЛМ

Схожі новини