Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українського чемпіона з шашок, якого Росія дискваліфікувала через вишиванку, відзначать держнагородою

  • 19.01.2017, 20:09
  • 1 298

Упереджене ставлення до спортсмена з боку Міжнародної федерації пояснюють тим, що президент IDF - росіянин.

Чемпіона світу з шашок Юрія Анікєєва, якого дискваліфікували на 3 роки, відзначать державною нагородою. Про це повідомив міністр молоді та спорту Ігор Жданов, передає УТ.

"Я пишаюся тим, що Юрій Анікєєв, незважаючи на різноманітні конформістські пропозиції, які надходили від російського керівництва IDF - не прогнувся, не зламався, не відмовився від своїх поглядів і особистого права вдягати на змагання національний український одяг, одним із невід'ємних елементів якого є наша вишиванка", - заявив міністр молоді та спорту Ігор Жданов.

Повідомляється, що враховуючи видатні спортивні досягнення, велику патріотичну свідомість і тверду громадянську позицію, міністерство буде ініціювати нагородження Анікєєва високою держнагородою.

Напередодні стало відомо, що правління Міжнародної федерації шашок (IDF) прийняло рішення про повторну дискваліфікацію на три роки чемпіона світу Юрія Анікєєва.

«Мова йде про особисте зведення рахунків та політичні репресії проти громадянина України Юрія Анікєєва за його публічну патріотичну, проукраїнську позицію», - наголосив Жданов.

У заяві IDF зазначається: "Розглянуто багаторазові випадки порушення етичного кодексу IDF (пункти 2.2.4 і 2.2.8) міжнародним гросмейстером Юрієм Анікєєвим (Україна) після його відсторонення від чемпіонату Європи з шашок-64 2016 року. Відповідно з етичним кодексом IDF (пункт 3.7.) правління IDF ухвалило рішення відсторонити Юрія Анікєєва на 3 роки до 15 грудня 2019 року від участі в усіх змаганнях, що проводяться IDF".

Однак президент Федерації шашок України Анатолій Яценко заявив, що це рішення є незаконним.

"Це все незаконно. Усі ці звинувачення вигадані. Жодного факту його вини не доведено. Я як президент Федерації звертався у Міжнародну федерацію з проханням навести факти його порушень. Я сказав, якщо буде доведено, що Юрій справді винен, я підпишусь під його дискваліфікацією. Але фактів вони не надали. Є лише загальні фрази, які нічого не пояснюють", - сказав він.

За словами Яценка, Анікєєва звинувачують у некоректній полеміці у ЗМІ, у претензійних роздумах на тему розвитку шашок, у висловлюваннях про Путіна.

"Я просив надати факти, назвати ЗМІ, у яких він це говорить, дати його цитати. Але немає нічого. А найбільший абсурд - його звинуватили у тому, що він вийшов на церемонію нагородження у вишиванці", - зауважив він. Таке ставлення до Анікєєва з боку Міжнародної федерації Яценко пояснив тим, що президент IDF - росіянин.

Схожі новини