Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

СБУ пояснила, чому меру Перемишля заборонили в’їзд в Україну

  • 18.01.2017, 20:09
  • 1 493

Служба безпеки України заборонила меру польського міста Перемишль Робертові Хомі в’їзд до України «з метою забезпечення безпеки держави та недопущення завдання шкоди її національним інтересам».

Про це йдеться в офіційній відповіді прес-центру СБУ на запит ZAXID.NET.

Спецслужба також повідомила, що рішення про заборону в’їзду Роберта Хоми до України було прийнято 12 грудня 2016 року.

«Рішення про заборону в’їзду в Україну особі приймається у разі, якщо є наявність достатньої інформації, отриманої в установленому законом порядку, про факт вчинення нею суспільно небезпечного діяння, незалежно від території його вчинення, яке суперечить інтересам забезпечення безпеки України, попередження, виявлення, припинення та розкриття якого віднесено до компетенції СБ України», - йдеться у відповіді СБУ на запит.

Який саме вчинок або висловлювання Роберта Хоми стали підставою для заборони йому в’їзду до України — СБУ не розголошує.

Водночас керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук у коментарі «Радіо Свобода» повідомив, що Роберту Хомі заборонила в’їзд в Україну через його участь в антиукраїнських заходах.

«Підстав для такої заборони є чимало, це все відкрита інформація в медіа в Польщі та Україні. Рішення про заборону в’їзду було ухвалено тоді, коли він брав участь в антиукраїнських заходах у Перемишлі. Це не була разова випадковість. Ми дійшли до висновку, що ця особа відверто і цілеспрямовано розпалювала міжетнічну та міжнаціональну ворожнечу і цілеспрямовано працює в такому напрямку, а це шкодить двостороннім відносинам між Україною і Польщею», — пояснив Ткачук.

Конкретних заходів, які б могли стати причиною заборони в'їзду Роберта Хоми до України Олександр Ткачук не назвав. Але 10 грудня 2016 року у Перемишлі відбувся так званий Марш орлят перемишльських і львівських (Орлятами у Польщі називають молодих добровольців, які брали участь у боях з українцями за Львів 1-22 листопада 1918 року). Подія відбулась під патронатом мера Перемишля. Коли учасники маршу проходили повз Український дім, хтось з натовпу вигукнув польською мовою «Смерть українцям». Марш організували ультраправі націоналістичні організації, члени яких раніше були помічені у антиукраїнських аціях у Перемишлі.

Схожі новини