Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Польща вимагає від України офіційних пояснень щодо мера Перемишля

  • 18.01.2017, 19:59
  • 4 887

Відповідну ноту Варшава надіслала МЗС України.

Посольство Польщі направило до МЗС України ноту з проханням пояснити обставини заборони на в’їзд для мера Перемишля Роберта Хоми. Про це повідомила речниця польського зовнішньополітичного відомства Йоанна Вайда, інформує Interia.pl.

“Зараз ми очікуємо на офіційну реакцію української сторони. МЗС використовує всі можливі аргументи для з’ясування ситуації, що склалася”, - заявила Вайда.

Вона пояснила, що нота МЗС Польщі пов’язана з проханням мера Перемишля дізнатися про деталі рішення української сторони.

СБУ пояснила, чому меру Перемишля заборонили в’їзд в Україну

Служба безпеки України заборонила меру польського міста Перемишль Робертові Хомі в’їзд до України «з метою забезпечення безпеки держави та недопущення завдання шкоди її національним інтересам».

Про це йдеться в офіційній відповіді прес-центру СБУ на запит ZAXID.NET.

Спецслужба також повідомила, що рішення про заборону в’їзду Роберта Хоми до України було прийнято 12 грудня 2016 року.

«Рішення про заборону в’їзду в Україну особі приймається у разі, якщо є наявність достатньої інформації, отриманої в установленому законом порядку, про факт вчинення нею суспільно небезпечного діяння, незалежно від території його вчинення, яке суперечить інтересам забезпечення безпеки України, попередження, виявлення, припинення та розкриття якого віднесено до компетенції СБ України», - йдеться у відповіді СБУ на запит.

Який саме вчинок або висловлювання Роберта Хоми стали підставою для заборони йому в’їзду до України — СБУ не розголошує.

Водночас керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук у коментарі «Радіо Свобода» повідомив, що Роберту Хомі заборонила в’їзд в Україну через його участь в антиукраїнських заходах.

«Підстав для такої заборони є чимало, це все відкрита інформація в медіа в Польщі та Україні. Рішення про заборону в’їзду було ухвалено тоді, коли він брав участь в антиукраїнських заходах у Перемишлі. Це не була разова випадковість. Ми дійшли до висновку, що ця особа відверто і цілеспрямовано розпалювала міжетнічну та міжнаціональну ворожнечу і цілеспрямовано працює в такому напрямку, а це шкодить двостороннім відносинам між Україною і Польщею», — пояснив Ткачук.

Конкретних заходів, які б могли стати причиною заборони в'їзду Роберта Хоми до України Олександр Ткачук не назвав. Але 10 грудня 2016 року у Перемишлі відбувся так званий Марш орлят перемишльських і львівських (Орлятами у Польщі називають молодих добровольців, які брали участь у боях з українцями за Львів 1-22 листопада 1918 року). Подія відбулась під патронатом мера Перемишля. Коли учасники маршу проходили повз Український дім, хтось з натовпу вигукнув польською мовою «Смерть українцям». Марш організували ультраправі націоналістичні організації, члени яких раніше були помічені у антиукраїнських аціях у Перемишлі.

Мер Перемишля стверджує, що СБУ заборонила йому в’їзд в Україну

Відповідний документ СБУ нібито датований 29 грудня 2016 року.

Мер Перемишля Роберт Хома отримав від СБУ п’ятирічну заборону на в’їзд в Україну. Документ щодо заборони в’їзду він отримав 17 січня після 14-ї години за київським часом на кордоні, прямуючи до Львова на запрошення української сторони. Про це він особисто повідомив під час брифінгу для ЗМІ у Перемишлі, передає УТ.

“З’ясування на кордоні тривали півгодини. Після цього я отримав офіційне повідомлення українською мовою, видане Службою безпеки України, що мені заборонено в’їзд в Україну. Пояснення є дуже лаконічним, служба посилається на якісь свої офіційні положення”,- заявив Хома.

За його словами, він вже поінформував про це Генерального консула України в Любліні, посла України в Польщі Андрія Дещицю, а також коменданта Бещадського відділу Прикордонної служби Польщі.

Хома підкреслив, що він не знає причини заборони і до з’ясування обставин не коментуватиме цієї справи.

Документ СБУ датований 29 грудня 2016 року.

Меру Перемишля заборонили в’їзд до України на 5 років

Мер польського міста Перемишль Роберт Хома потрапив до списку персон нон-ґрата в Україні, йому заборонено в'їзд до країни на 5 років.

Про це сам Хома заявив під час прес-конференції у Перемишлі, повідомляє "Zaxid.net".

Таким чином повідомляється, що 17 січня близько 14:00 українські прикордонники не впустили Хому на територію України, коли той намагався відвідати Львів на запрошення генерального консула Польщі.

"Це безпрецедентна подія. Через півгодини очікування мене завернули з кордону і повідомили, що я не можу в’їхати в Україну. Так вирішила Служба безпеки України у листі, виданому 29 грудня минулого року", - наголосив Хома.

Тим часом речник Держприкордонслужби Олег Слободян підтвердив інформацію про зазначену подію та уточнив, що прикордонники зупинили мера на прикордонному пункті пропуску Шегині-Медика. Таким чином, за його словами, представники ДПСУ виконали припис "одного з правоохоронних органів України", а Хомі заборонений в’їзд в Україну на 5 років.

Наразі СБУ не прокоментувала цю інформацію, також залишаються невідомими причини щодо заборони в’їзду мера. Так само їх не знає і сам голова Перемишля.

"Не знаю причин, не знаю приводів і не буду наразі цього коментувати до з’ясування причин заборони в’їзду в Україну", - підсумував Хома.

Схожі новини