Передплата 2024 «Добра кухня»

Львів до 2022 року планує скоротити кількість відходів на 30%

  • 12.01.2017, 17:05
  • 753

У Львові розпочали розробку нової стратегії поводження з твердими побутовими відходами на 2017-2022 роки.

До процесу залучають міжнародних експертів, а також фахівців із міст-партнерів. Долучитись до розробки стратегії запрошують і громадських активістів та всіх охочих.

Аби зменшити обсяг відходів, у Львові планують запровадити концепцію Zero Waste — нуль відходів. Йдеться про перехід від управління відходами до управління ресурсами, що сприяє економічному та соціальному розвитку. Для цього пріоритет надають заходам із запобігання утворення відходів, роздільному збору сміття та повторному використанню товарів. Концепція буде покладена в основу стратегії поводження з ТПВ на 2017-2022 роки.

Щорічно в місті продукують орієнтовно 240 тис. тонн сміття, тобто на кожного мешканця в середньому припадає близько 280 кг ТПВ на рік. «Запровадження цієї концепції звичайно не зменшить кількість відходів до нуля. Йдеться про максимально ефективне використання ресурсів, - зазначив Андрій Москаленко, заступник міського голови з питань розвитку, - ми звернулись до наших міст-партнерів у Польщі, до «Зеленої столиці» Любляни, до одного з найбільш зелених міст Європи — міста Фрайбурга, які допомагатимуть нам у роботі над нашою візією. Окрім того, ми сьогодні також звернулися до німецьких колег, які працюють над національною стратегією поводження з ТПВ. Загалом, ми б хотіли, щоб через 5 років хоча б 30% відходів не йшли на захоронення, а перероблялись, сортувались тощо».

«Власне, у стратегії буде закладено нове бачення того, що ми викидаємо: що можна замінити, зремонтувати, переналаштувати у місті, щоби сміття не було. Адже сміття — це не лише щось непотрібне, яке займає величезні площі в Україні, а ресурс, який, фактично, занедбується. І, налагодивши систему попередження утворення відходів, їх перевикористання, ремонту і переробки, ми зможемо економити ресурси», - зазначила Ірина Миронова, консультант з питань сталого розвитку.

Зазначимо, концепція Zero Waste — це сукупність організаційних, регуляторних, фінансових та освітніх заходів, спрямованих на зменшення генерування та збільшення роздільного збору й переробки відходів.

Джерело: Гал-інфо

Схожі новини