Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівська область досі без головного медика...

  • 12.01.2017, 08:17
  • 2 141

Конкурсний відбір провалився через «ідеальну» контрольну роботу одного з кандидатів.

Посада директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА досі залишається вакантною. У листопаді 2016 року завершився прийом документів від кандидатів на це крісло (було шість охочих очолити медичну галузь області), а наприкінці листопада відбувся конкурсний відбір. Але безрезультатно... Конкурсна комісія не змогла обрати кращого з кращих. Офіційна версія - жоден з учасників конкурсу не розв`язав ситуативних завдань. Неофіційна (від учасників процесу) - конкурсний відбір закінчився скандалом і провалився.

Про суть скандалу журналісту “ВЗ” “не на диктофон” розповів учасник конкурсу, який претендував на посаду головного медика. Спочатку усі шість претендентів писали тести, де мали продемонструвати теоретичні знання проблем медичної галузі, підтвердити профпридатність у своїй лікарській практиці. Один з кандидатів, який на той момент не працював, написав ідеальну контрольну роботу. Конкурсну комісію це здивувало. Під час співбесіди цього “знавця” попросили повторити усно те, що написав у контрольній. Кандидат провалив співбесіду. Конкурсний комітет вирішив, що йому хтось заздалегідь підготував відповіді. “Не виключено, що стався витік інформації. Якщо це так, то варто провести перевірку. Посадові особи департаменту охорони здоров’я ЛОДА повинні нести належну відповідальність”, - сказало “ВЗ” джерело.

Нагадаємо, попереднім керівником медичної галузі Львівської області був Богдан Чечотка, який очолював медичний департамент ЛОДА два роки. У жовтні 2016 року він звільнився за власним бажанням. Це сталося після гучного протесту матерів, які вийшли з транспарантами щодо смерті немовляти в одному з пологових будинків Львова. Подейкують, до Богдана Чечотки були претензії, зокрема, і щодо незадовільної роботи карет швидкої допомоги. Особливо плачевна ситуація — у районах Львівщини. Там “швидку” навіть годинами чекають.

Експерти кажуть, посада головного медика Львівщини може довго бути вакантною. Це не вперше, коли у ЛОДА з труднощами обирають достойного кандидата. Медична сфера, яку “активно” реформують з 1991 року і яка пережила хронічне недофінансування, стала галуззю, де крутяться кругленькі суми. Бракує фахівців, які візьмуть на себе відповідальність за “освоєння” грошей медичних програм. Керівника управління трусять за кожну копійку. Тому не кожен фахівець наважиться на такий контроль і відповідальність. На посаду шукають насамперед менеджера-реформатора, а не просто фахівця медичної галузі чи лікаря.

Коментар для “ВЗ”

Олег СИНЮТКА, голова Львівської ОДА

— Вперше чую, що конкурс начебто провалився через скандал, пов’язаний із витоком інформації для одного із кандидатів. Причина - конкурсна комісія вважала, що жоден з кандидатів не відповідає вимогам, які ставлять перед директором департаменту охорони здоров’я.

Наступний конкурс буде оголошено цього року. Спочатку хочемо затвердити обласні програми охорони здоров’я, а потім будемо оголошувати конкурс. Не будемо затягувати.

— Чи прогнозуєте варіант, що на посаді офіційно утвердиться Ірина Микичак, яка зараз працює у статусі виконувача обов’язків директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА?

— Вона має шанс, я задоволений її роботою як в. о. керівника департаменту. Але має взяти участь у конкурсі. Попереднього разу Ірина Микичак не брала участі у конкурсі. Не пропонував їй спробувати свої сили, бо нікому ніколи не пропоную. Вважаю, що люди самі повинні зголоситися на це.

Схожі новини