Передплата 2024 «Добра кухня»

Вчені знайшли спосіб лікувати зуби без пломб

  • 10.01.2017, 19:08
  • 1 929

Зуби можна стимулювати самостійно відновлювати пошкодження і таким чином покласти край використанню пломб, переконані британські вчені.

Про це повідомляє ВВС.

Команда з Королівського коледжу в Лондоні з'ясувала, що хімічна речовина Tideglusib може стимулювати клітини зубної пульпи заліковувати невеликі отвори в зубах у мишей.

У дослідженні йдеться, що цей метод забезпечує "повне та ефективне натуральне відновлення".

У зубів дуже обмежені здатності до регенерації. Якщо внутрішня зубна пульпа оголюється, організм людини здатний виробляти тонку смужку твердої зубної тканини дентину - шару, що знаходиться безпосередньо під емаллю, однак великі пошкодження таким чином не заліковуються.

Зазвичай стоматологи лікують карієс за допомогою пломб з металевої амальгами або композиту з порошкоподібного скла і кераміки.

Однак пломби потрібно регулярно замінювати, і дослідники сподіваються посилити природну регенеративну здатність зубів, щоб вони могли самі заліковувати великі пошкодження.

Препарат Tideglusib збільшує активність стовбурових клітин у пульпі зуба, що дозволяє відновити отвори діаметром 0,13 мм в зубах у мишей, розповіли вчені.

Біорозчинну губку, просочену препаратом, поміщали в пошкоджену частину зуба, зверху наносили захисне покриття.

По мірі того, як губка розкладалася, її замінював дентин, і зуб гоївся.

Наразі вчені досліджують, чи можна таким самим чином відновлювати більш великі пошкодження зубів.

Схожі новини