Передплата 2024 ВЗ

Найбільша шопка – у Тернополі

  • 06.01.2017, 09:14
  • 8 803

Величезну шопку, аналогів якої нема в жодному українському місті, спорудили в Тернополі у храмі Святого апостола Петра.

Найбільша шопка – у Тернополі
Найбільша шопка – у Тернополі

Її розмір — 20 на 40 метрів. Встановлюють шопку у церкві — понад двадцять років поспіль. Композиція біблійних фігур показує відвідувачам церкви сценки з життя Ісуса Христа. Тут ціле селище на пагорбах із хатами, храмом, людьми та різними птахами і звірятами.

У центрі шопки, за традицією, - Пресвята родина і маленький Ісус. Цей вертеп цікавий ще й тим, що є в ньому рухомі фігури. Наприклад, віл та віслюк кивають головами, ангели прорубують в лісі дорогу, крутиться карусель, їздить потяг та рухається канатна дорога, запалюються і гаснуть зірки та багато іншого. Є штучна водойма з водяним млином, де плавають живі рибки. Також у шопці є опудала борсуків, оленів, білок і їжаків. Оскільки у церкві служать представники чину францисканців, у композиції представлений і небіблійний персонаж — святий Франциск, який б’є у дзвін.

І хоча офіційне відкриття шопки - на Різдво, першими її побачить вертеп із села Гаї Шевченківські, адже вже традиційно діти приходять на Святий вечір у монастир Різдва Пресвятої Богородиці, що поруч із церквою Святого апостола Петра. Крім радості, вони приносять гостинці, співають, віншують. Вертеп пригощають вечерею і ведуть до шопки, де вмикають усі вогники.

Схожі новини