Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Савченко представила свій "неполітичний проект" РУНА

  • 27.12.2016, 13:31
  • 1 316

Назва громадської платформи "РУНА", яку сьогодні у Львові представила разом із двома співорганізаторами народний депутат Надія Савченко, розшифровується так: рух, реформи, революція українського народу. І це буде не політичний проект.

Про це сказала Савченко сьогодні під час прес-конференції у Львові.

"Вирвавшись із в'язниці, я побачила, що система, яка на даний час встановилася в Україні, знищила всі цінності Майдану. 2 серпня я дала прес-конференцію, у якій назвала 5 пунктів справжньої нової зміни системи. Ці пункти залишилися непочутими журналістами, але почули їх деякі люди, які захотіли долучитися. Сьогодні ми вам хочемо представити громадську платформу РУНА, це не буде політичний проект. Партія є всього-на-всього механізмом, вона з'явиться тоді, коли це буде потрібно", - сказала Савченко.

Для детального представлення ідеології своєї громадської платформи Савченко запросила до слова представника експертної групи "Народний суверенітет", підприємця, громадського діяча (у минулому - старшого наукового співробітника "Львівської політехніки") Теодора Дяківа та сотника 26-ї сотні Самооборони Майдану, отамана ГО "Українське козацьке військо" Назара Мухачова.

Вони наголосили, що головною метою діяльності "РУНИ" буде зміна самих принципів побудови та функціонування існуючої в Україні політичної системи таким чином, щоб суспільство могло впливати на представників влади.

"Функціонування інститутів держави - представницької влади (депутатів), виконавчої (чиновників різних рівнів) і правоохоронної системи нині організоване таким чином законодавством, що їхні стосунки відбуваються поза впливом суспільства. Такий характер відносин між суспільством, яке не має вливу ні на своїх представників у міжвиборчий період, ні на чиновників, ними призначених, ні на правоохоронні органи - це є сутність теперішньої політичної системи. А її сила в тому, що коли людина потрапляє до влади, вона отримує доступ до всіх ресурсів у поєднанні з безкарністю. І поєднання цих двох факторів становить таку спокусу, що подолати її може лише дуже мала кількість людей. Тому треба будувати політичну систему на інших принципах", - сказав Дяків.

Він додав, що група "Народний суверенітет", яку він представляє, хоче замінити теперішню представницьку демократію контрольованою представницькою демократією.

Учасники громадської платформи РУНА говорять про необхідність зміни характеру інститутів держави і суспільства, а саме ключових шести таких інститутів: місцевого самоврядування, виборчої, судової і правоохоронної системи - це чотири інститути держави, - а також реалізації праці в економіці та функціонування власності - це два суспільні інститути.

Мухачов назвав концепцію змін цих шести ключових інститутів держави і суспільства фундаментом нової України майбутнього. Головною загрозою і ворогом для існуючої системи Мухачов назвав вільного, заможного і освіченого українця, а також додав, що зміни варто здійснювати, спираючись на середній і малий бізнес та основний мислячий клас - інтелігенцію.

Джерело: Укрінформ