Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сьогодні Папі Римському - 80

  • 17.12.2016, 10:11
  • 1 299

Сьогодні день народження у Папи Римського Франциска, йому виповнюється 80 років.

Франциск (в миру Хорхе Маріо Бергольйо) — 266-й Папа Римський в історії Католицької церкви. Він є першим в історії Папою з Нового Світу і першим єзуїтом на цьому посту. Папою його було обрано у березні 2013 року, після того, як попередній Понтифік, баварець Бенедикт ХVІ на тлі фінансових, сексуальних і кримінальних скандалів, у які була замішана курія, зрікся престолу.

Аргентинець одразу ж став улюбленцем світових ЗМІ і широкої публіки. Він ставав людиною року за версією журналу Tіme, його проголошували найстильнішим чоловіком модні глянцеві журнали, він навіть удостоївся дифірамбів від гей-спільноти, якій дуже імпонувало, що папа сказав про представників цієї частини пастви: «Хто я такий, аби когось судити?». До того ж, ні для кого не було секретом, що в Буенос-Айресі Франциск (тоді ще архієпископ) пересувався на метро, мешкав у доволі скромній квартирі замість палацу та не цурався займатися хатніми справами. Ці доволі демократичні звичаї монсеньйор Бергольйо переніс і до Ватикану. Він може подзвонити до папської канцелярії о шостій ранку задля з’ясування якогось питання і порушити суворий церемоніал заради декількох простих вірян. Він носить дешевий годинник Swatch і ортопедичні чорні черевики замість вишуканих червоних мешт, які мав би носити згідно з дрес-кодом (попередник замовляв їх у Prada).

А про його невеличкий синій «форд», який можна побачити навіть на околицях Риму, ходять легенди. Франциск облаштував душові кабіни для римських безхатченків, сам проводив для них екскурсію музеями Ватикану, ще й заявив, що двері собору Святого Петра завжди для них відкриті. Увесь світ бачив, як на Страсній седмиці він мив ноги сирійським біженцям, а не пещеним кардиналам (дехто вгледів тут дуже креативний піар). Папа є вболівальником футбольного клубу «Сан-Лоренсо» з Буенос-Айреса, любить танго. Коротко кажучи, римський Понтифік намагається бути, передусім, самим собою, а не намісником Бога на Землі, демонструючи на римському престолі стандарт людяності та нормальності.

Для українців Папа Франциск донедавна теж був об’єктом захопливих відгуків, але нещодавні події — його зустрічі з президентом Росії Путіним та патріархом Кирилом стали тією ложкою дьогтю, що зіпсувала увесь мед. Стало очевидним: Папа Франциск - це не Папа Іоанн ІІ, котрий був непримиренним борцем з комунізмом і тоталітаризмом, і для кого Україна була по-справжньому близькою. Отже, доведеться вибудовувати новий алгоритм українсько-ватиканських відносин.

Джерело: Укрінформ

Схожі новини