Передплата 2024 ВЗ

Черлідерки виступатимуть на Олімпіаді 

  • 16.12.2016, 10:45
  • 7 185

Ймовірно, з 2024 року.

Черлідерки виступатимуть на Олімпіаді 
Черлідерки виступатимуть на Олімпіаді 

Міжнародний олімпійський комітет попередньо визнав тайський бокс та черлідинг (на фото) олімпійськими видами спорту. Як пояснив спортивний директор МОК Кит Макконнелл, черлідинг обрали тому, що цей вид спорту популярний серед молоді, і має аж 4,5 мільйона зареєстрованих спортсменів.

Щоправда, остаточне погодження статусу олімпійського виду спорту буде через три роки. А вже зараз міжнародні федерації тайського боксу та черлідингу отримають від МОК по 25 тисяч доларів на розвиток, братимуть участь у різних програмах, зокрема антидопінгових.

Як розповіла “ВЗ” президент Федерації черлідингу у Львівській області Наталія Блажко, попереднє погодження МОК — це 99% успіху у визнанні черлідингу олімпійським видом спорту. Як правило, МОК не відкликає своїх рішень. Торік інтернаціональна федерація черлідингу подала у МОК документи, підписала договір з антидопінговим комітетом. “Перший етап — вступ у “СпортАккорд” (міжнародна організація, яка об’єднує федерації олімпійських видів спорту), де є свої умови, - наголошує Наталія Блажко. - Зокрема, організація вимагала від черлідерів виключити зі своїх виступів деякі речі, зокрема джаз. З акробатичного черлідингу потрібно було виключити групові станти (у постановці беруть участь четверо черлідерок: три знизу, одна зверху, яка виконує акробатику). Групові станти схожі на акробатику, тому “СпортАккорд” просив це не дублювати. Після цього — етап підписання угоди з антидопінговим комітетом. Олімпійські види спорту обов’язково перевіряють на допінг”.

Наталія Блажко каже, черлідери виступатимуть на Олімпіаді не раніше 2024 року. У 2020 році буде презентація цього виду спорту як олімпійського. “Статус олімпійського виду спорту дасть черлідингу поштовх для розвитку, - каже Наталія. - По-перше, для дівчат буде більша стимуляція вступати в наші лави. Раніше багато хто думав, що це просто танці. Навіть не знали, що черлідинг - це вид спорту... По-друге, неолімпійські види спорту мають удвічі менше фінансування з державного бюджету. Олімпійську збірну фінансують по повній програмі: від проживання й харчування до поїздок на змагання міжнародного рівня”.

Фото з архіву Наталії Блажко

Схожі новини